Petak 14.10.2016.
08:18
Vestionline

Đukanović: Moskva sprečava ulazak Crne Gore u NATO

Reuters
Ah, ti Rusi...

Milo Đukanović, posle 25 godina na mestu predsednika ili premijera ove, kako navodi Rojters, "vrlo male balkanske države", suočava sa nejvećim izbornim izazovom.

Aktuelni premijer je izjavio da opozicione partije finansira Moskva koja parlamentarne izbore vidi kao poslednju šansu da zaustavi integraciju balkanskog regiona u EU ili NATO.

- Rusija je angažovala ozbiljna finansijska sredstva koja su, pretpostavljam, omogućena preko njihovih oligarha i kanalisana tajnim putevima kroz Srbiju i Republiku Srpsku - rekao je Đukanović i dodao da je "tradicionalna pro-srpska opozicija ovim postala zagovornik ruskih interesa na Balkanu".

Rusija i opozicione partije su za Rojters negirali navode da je Moskva intervenisala u predizbornoj kampanji, iako je ruski ministar inostranih poslova rekao da je planirano pristupanje Crne Gore NATO-u "neodgovorno", navodi agencija.

Rojters navodi da su najveći konkurenti Đukanovića na izborima zakazanim za ovu nedelju, dva opoziciona saveza od kojih je jedan pro-srpski a drugi pro-zapadni.

Najsnažniji aduti opozicije protiv Đukanovića, prema Rojtersu, predstavljaju optužbe da se premijer služi taktikom zastrašivanja, nepotizam, optužbe da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo, kao i to da su interesi Rusije u Crnoj Gori povećani upravo za vreme negove vlasti.

Đukanović se u intervjuu za Rojters ogradio od, kako navodi agencija, "jakih ekonomskih i tradicionalnih veza Rusije i ove jadranske države sa 650.000, takođe većinski pravoslavnih građana". Prema njegovim rečima, "Crna Gora sada mora da gleda ka Zapadu".

Rojters navodi da je pitanje članstva Crne Gore u NATO ipak osetljivo, jer je alijansa 1999. godine bombardovala Crnu Goru koja je tada bila u sastavu Srbije i Crne Gore.

2024 © - Vesti online