Četvrtak 13.10.2016.
21:37
Vestionline

Amerikanci tvrde: Otkrivena "taktika Kremlja"

Reuters
Dominacija Rusije na tržištima 5 zemalja Evrope: Vladimir Putin

Kako se upozorava u izveštaju, Rusija će pokušati i da diskredituje liberalni demokratski model Zapada i potkopa transatlantske veze.

Kako prenosi Rojters, u izveštaju se otkriva da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare, da nastoji da uspostavi dominaciju na energetskim tržištima i u drugim ekonomskim sektorima i da potkopava borbu protiv korupcije ne bi li preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Letoniji, Srbiji i Slovačkoj. 

- U nekim zemljama, ruski uticaj toliko se raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost - kaže se u izveštaju koji rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i Centra za proučavanje demokratije iz Sofije. 

Kao konkretni primeri navode se neki "megaprojekti" kao što je ugovor o gradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj, u vrednosti od 12,2 milijarde evra, dodeljen Rusiji u mutnim okolnostima, i unapređenje proruskih poslovnih ljudi koji na političkim dužnostima štite ruske interese. 

Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj procenjuje se, na primer, na 22 posto BDP-a od 2005. do 2014. 

Publikacija pod nazivom "Taktika Kremlja: Razumevanje ruskog uticaja u istočnoj i srednjoj Evropi", podudara se s nezapamćenom raspravom u SAD o tome pokušava li Rusija da se umeša u predsedničke izbore 8. novembra hakerskim napadima. 

Ruska Ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na pitanje da prokomentiriše izveštaj, koji će biti predstavljen u četvrtak u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

2024 © - Vesti online