Četvrtak 13.10.2016.
13:13
Vestionline

"NATO dobrodošli, samo dođite redovnom linijom"

Tanjug
Ivica Dačić sprema dobrodošlicu za NATO

- Članstvo u NATO nije tema o kojoj raspravljaju državni organi, niti NATO očekuje takvu našu odluku, ali od pristupanja Partnerstvu za mir sve vlade Srbije su vodile politiku razvijanja partnerskih odnosa Srbije i NATO bez aspiracija za članstvo - rekao je Dačić na panelu pod nazivom "10 godina kasnije: Srbija, NATO i Partnerstvo za mir" u okviru Bezbednosnog foruma.

On je dodao da Srbija želi da odnosi sa NATO budu iskreni:

- Dobrodošli u Srbiju, samo dođite redovnom linijom - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, region Zapadnog Balkana se suočava sa nestabilnošću i zato je važno da se očuva mir i stabilnost.

Ne želimo da napadamo

Povodom vojnih veži Srbije i Rusije, on je rekao da je ona daleko manjeg obima od vojne saradnje sa NATO i bilateralne saradnje sa nekim zemljama članicama NATO.

- Ne želimo da vas napadnemo - rekao je Dačić.

Zajednički interes Srbije i NATO

- I Srbija će ostati stub stabilnosti i partner svima koji žele mir - rekao je Dačić, dodavši da se nada da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu,

Kako je dodao, za Srbiju je saradnja sa NATO važna i zbog Kosmeta, koje za Srbiju predstavlja najveći bezbednosni izazov.

- Kfor je osnovni garant mira i zaštite srpskog stanovništva i bezbednosni garant primene Briselskog sporazuma. Zato su naši odnosi od vitalnog značaja - rekao je on.

Šef NATO predstavnik Srbije?!

Našalivši se da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naš predstavnik u NATO jer ga Srbiju vežu mnoge veze, Dačić je rekao da Srbija ceni što je tokom posete Beogradu prošle godine izrazio žaljenje zbog civlinih žrtava bombardovanja i uputio saučešće porodicama nastradalih, čime je dat novi kvalitet odnosima.

On je ocenio da su se odnosi Srbije i NATO razvijali postepeno, nekad usporeno ali uzlaznom linijom u konetsktu nasleđa iz prošlosti ali i razmišljanja o budućnositi u kontekstu očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

- Tu saradnju treba gledati u cilju ostvarenja naših interesa, i sve vlade koje su došle posle odluke iz Rige, išle su tim putem - rekao je Dačić.

Ode Vučić u NATO

IPAP je najviši oblik saradnje sa jedne zemlje sa NATO koja ne želi članstvo u Alijansi.

- NATO nije nametao rešenja, saradnja je prilagođena našim potrebama i u našim strateškim ciljevima integracija u EU i zalaganja za mir i stabilnost u u regionu - zaključio je Dačić, najvivši posetu premijera Aleksanda Vučića sedišti Alijanse gde će razgovaarti s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

2024 © - Vesti online