Četvrtak 13.10.2016.
09:13
Informer

Opasna provokacija: NATO i Hrvatska vežbaju invaziju na Srbiju?

Reuters
Američke trupe započele vojne manevre sa Vojskom Hrvatske (Foto: ilustracija)

Kako tvrde stručnjaci, ova vežba predstavlja direktnu pretnju Srbiji i Republici Srpskoj, pošto samo ove dve države mogu da budu meta eventualnog napada iz Hrvatske. Sve druge zemlje iz okruženja su članice NATO pakta.

Američka ambasada u Zagrebu saopštila je da će vežbe trajati od 12. do 20. oktobra i da će se hrvatskim specijalcima pridružiti američki vojnici sa borbenim oklopnim vozilima marke "strajker".

Skriveni, ali pravi cilj ove vežbe, otkrio je specijalizovani američki magazin "Difender", koji se bavi temama nacionalne bezbednosti i međunarodnih odnosa. Ovaj časopis piše da je američko-hrvatska vežba jasan odgovor koji će saveznicima u okviru NATO pokazati da će Amerika pomoći u slučaju bilo kakvog pokušaja ruske agresije na istoku i jugositoku Evrope.

Niko u vrhu države nije želeo da komentariše ove navode. S druge strane, Božidar Delić, general u penziji, kaže da postoje vojne vežbe koje sve vojske navode u svojim godišnjim planovima. Međutim, on smatrda da je ova vežba u Hrvatskoj odgovor na rusko-srpsku vojnu vežbu BARS 2016, koja se ovih dana održava u našoj zemlji.

- Ako je, međutim, ad hok pravljena kao odgovor na srpsko-rusku vežbu, onda to jeste opomena i pretnja Srbiji - kaže Delić za Informer.

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da ova vežba pooštrava već postojeće tenzije u regionu.

- Kad posmatramo širu sliku, ovo jeste zveckanje oružjem koja pojačava ratnohušlačke okolnosti, na koje smo, nažalost, već navikli. Međutim, mislim da nema realne opasnosti - kaže Radulović.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš takođe misli da termin održavanja hrvatsko-američkih manevara deluje kao provokacija.

- Posebno zbog činjenice da smo u prethodnih godinu dana od Hrvata doživeli reafirmaciju ustaštva i fašizma, na koju nisu reagovale ni Evropa, ni Amerika - kaže Dragaš.

2024 © - Vesti online