Sreda 12.10.2016.
20:31
Vestionline, Sputniknews.com

Putin poručio Amerima: Ucene prema Rusiji nikada neće proći

Reuters
Rusija će sarađivati sa bilo kojim izabranim predsednikom SAD: Vladimir Putin

- To nije naš izbor, mi nikada nismo težili ka tome, nasuprot, mi želimo da imamo prijateljske odnose sa tako ogromnom, velikom zemljom, sa vodećom ekonomijom sveta -  rekao je Putin na panelu "Rusija poziva“.

On je istakao da će Rusija sarađivati sa bilo kojim izabranim predsednikom SAD, ukoliko nova administracija poželi da sarađuje sa Moskvom.

Govoreći o predstojećim izborima u SAD, ruski predsednik je rekao da ne treba koristiti Rusiju kao argument za unutrašnju političku borbu, jer to nanosi štetu međusobnim odnosima.

- Svi učesnici u predsedničkoj trci zloupotrebljavaju antirusku retoriku i time truju naše odnose - istakao je on.

Napad na humanitarni konvoj u Alepu je izvela jedna od terorističkih organizacija i Rusija to zna, rekao je Putin.

- Mi znamo da i SAD to znaju, ali biraju da zauzimaju drugačiji stav, da optužuju Rusiju za taj zločin. To nikako neće pomoći trenutnoj situaciji - istakao je on. Putin je naveo da ucene prema Rusiji neće nikada proći.

Govoreći o rusko-francuskim odnosima, Putin je naveo da je Rusija spremna da sarađuje sa svim partnerima, uključujući i sa Francuskom, međutim, nejasno je kako je uopšte moguće servisirati spoljne i unutrašnje političke interese SAD.

- Moja poseta Francuskoj je odložena, jer nisam imao nameru da se namećem francuskoj administraciji. Ja cenim odnos sa tom zemljom i sa njenim predsednikom Fransoa Olandom - rekao je Putin.

On je dodao da se u odnosima sa Parizom ništa nije promenilo, kao i da francuski investitori uživaju ista prava kao i ranije. Govoreći o francuskom predlogu rezolucije o Siriji, ruski predsednik je naveo da je ona predložena samo da bi Rusija na nju stavila veto, kako bi se pokrenula antiruska retorika u zapadnim medijima.

- Mi smo u više navrata govorili da podržavamo inicijativu specijalnog izaslanika UN za Siriju Stefana de Misture o izlasku militanata iz Alepa. To je i francuska strana pozitivno ocenila. Mi smo očekivali zajednički i konstruktivni pristup po tom pitanju, kako sa Francuskom, tako i sa ostalim članicama Saveta bezbednosti. Međutim, ubrzo zatim je šef francuske diplomatije iz Moskve odleteo u Vašington, nakon čega je državni sekretar SAD optužio Rusiju za sve smrtne grehe. Niko sa nama nije ni o čemu razgovarao, već su predložili rezoluciju očekivajući naš veto - zaključio je Putin.

Sankcije Zapada utiču na rusku ekonomiju pre svega kada je reč o ograničavanju pristupa tehnologijama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. 

Često ponavljamo kao mantru da te ozloglašene sankcije na nas i ne deluju nešto specijalno. Doduše, jedinu pretnju koju vidim jeste u ograničenju razmene tehnologija. To nanosi štetu ne samo ruskoj ekonomiji, jer ona predstavlja važan segment svetske ekonomije - rekao je Putin.
On je istakao da ti koji uvode sankcije Rusiji nanose štetu i sami sebi.

- Mislim da ćemo izaći na kraj sa time - rekao je Putin.

Za normalizaciju odnosa sa Ukrajinom neophodno je da se sve zainteresovane zemlje ponašaju partnerski, a Rusija je spremna na to, rekao je Putin.

- Sa trenutnom administracijom američkog predsednika je izuzetno teško voditi dijalog, on praktično ni ne postoji. Administracija formuliše šta joj je potrebno, a potom insistira da to bude i sprovedeno. To nije dijalog, već naredba. To se dešava po svim pitanjima. Mi smo spremni za dijalog, ali dijalog podrazumeva kompromis - naglasio je on.

On je dodao da realizaciju Minskog sporazuma ne sabotira Rusija, već kijevske vlasti ne žele da taj sporazum bude implementiran.

Govoreći o optužbama SAD da je Rusija odgovorna za hakerske napade, Putin je rekao da ništa slično nije u interesima Rusije, već se ta teza koristi kako bi se skrenula pažnja sa samog sadržaja tih dokumenata.

2024 © - Vesti online