Sreda 12.10.2016.
19:10
Dojče vele

Ćamil poručio: Nije problem što je Srbin, već što je to Mladen...

Reuters
Ne može da preboli poraz na izborima: Ćamil Duraković

Prema poslednjim rezultatima lokalnih izbora u Srebrenici, još uvek nezvaničnim i nekompletnim, Mladen Grujičić je osvojio ukupno 4.553 ili 63,82 odsto glasova, dok Ćamil Duraković ima 2.567 ili 35,98 odsto glasova.

Ostalo je još prebrojavanje određenog broja glasova koji su stigli poštom i glasova u odsustvu. Konačni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) se očekuju tek krajem sedmice, ali Mladen Grujičić u izjavi za medije kaže da je "matematika pokazala da sam ja u prednosti koja se ne može stići". 

Dodaje da je kao novi načelnik Srebrenice spreman da poseti Potočare i naglašava da u obeležavanju godišnjice 11. jula neće biti nikakvih promena. Dosadašnji gradonačelnik Srebrenice Ćami Duraković ima drugačije mišljenje. 

- To još uvek traje i mislim da ništa nije još uvek konačno. Čekaćemo da CIK potvrdi konačne rezultate - rekao je Duraković za DW. 

Duraković je i ranije izražavao sumnju u "izborni inženjering", tvrdi da se do ovog ishoda došlo "organizovanim" dolaskom na glasanje velikog broja ljudi iz Srbije. Duraković najavljuje žalbu. 

- Ako ima pravde, CIK bi trebalo da poništi izbore u Srebrenici. Sama poruka da je preko 50 odsto glasača Mladena Grujučića došlo iz druge države dovoljno je za mene sa moralnog aspekta da zaključim kako izbori nisu legitimni. Očekujem da CIK postupa u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa političkim instrukcijama - kazao je Duraković. 

Podatak oko kojeg se u Srebrenici uglavnom svi slažu je da na području opštine stalno živi svega oko 7.000 stanovnika, od čega su otprilike 51 odsto Bošnjaci. Prema zvaničnim spiskovima, pravo glasa imalo je 13.119 glasača i odatle su krenule sumnje. 

Nije problem Srbin, ali…

Uporedo sa prebrojavanjem glasova idu i razni komentari, priče i spekulacije šta bi moglo ili šta će biti. Mnogo je onih koji govore da Mladen Grujičić nije prihvatljivo rešenje za Srebrenicu s obzirom da je, kako tumače, reč o osobi koja veliča ratne zločince. 

- Svi znaju da je reč o osobi koja je veličala Ratka Mladića i Vojislava Šešelja. Nije problem Srbin, ali je problem Mladen takav kakav jeste. Vreme će pokazati da on nije prihvatljivo rešenje za Srebrenicu - rekao je nedavno Duraković. 

Slično govori i Hatidža Mehmedović, predsednica udruženja "Majke Srebrenice".

- Zabrinute smo činjenicom da je predizbornu kampanju za Mladena Grujičića vodio Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka. Načelnik Srebrenice ne može biti osoba koja negira genocid počinjen u ovom gradu, a to je upravo Mladen Grujičić.

Navijačku atmosferu su pred izbore pre svega stvarali Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata i Izetbegovićeva Stranka demokratske akcije. 

U prvom planu je bilo isključivo pitanje koje će nacionalnosti biti gradonačelnik. Bolji poznavaoci prilika u Srebrenici kažu da, kako god bude, na bolje se neće ništa promeniti. Jer vlast su ionako do sada kao plen delile upravo dve pomenute stranke. Prava predizborna kampanja gotovo da nije postojala jer je ostala u senci referenduma u RS. 

Podela po nacionalnom šavu napravljena je odmah, isticanjem dva „nezavisna kandidata". Na jednoj strani sve stranke sa srpskim predznakom u koaliciji "Zajedno za Srebrenicu" podržale su kandidaturu Mladena Grujičića dok su na drugoj strani sve takozvane probosanske stranke podržale kandidaturu za drugi mandat aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića. 

Svoju kandidaturu je tako ekspresno povukao Husein Huseinović pod lavinom verbalnih osuda da ruši "bošnjačko jedinstvo". 

Nezavisnu kandidaturu zvanično je podneo i Desnica Radivojević, Srbin koji je kao član SDA čak bio potpredsednik Federacije BiH i federalni ministar, da bi odmah na početku zvaničnog perioda predizborne kampanje objavio svoje odustajanje. No on je ipak na izborima dobio 14 odsto glasova. 

2024 © - Vesti online