Sreda 12.10.2016.
17:49
Vestionline

Britanci dobili dozvolu za obaranje ruskih aviona u Siriji

Reuters
U Siriji Britanci mogu da obore svaki avion koji im je pretnja

Piloti kraljevske ratne avijacije imaju instrukcije da izbegavaju kontakt sa ruskim avionima dok su angažovani u misijama protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Sada su dobili nove instrukcije - imaju dozvolu da svojim letelicama koje su naoružane raketama vazduh-vazduh obore svaki ruski avion koji im bude bio pretnja.

- Prva stvar koju će britanski piloti pokušati da izbegnu je situacija u kojoj bi mogao da se desi obračun u vazduhu. Dakle izbegavaće deo gde su Rusi aktivni - izjavio je neimenovani izvor iz Zajedničkog štaba stalnih britanskih snaga za "Sandej Tajms".

 - Ali ako je pilot napadnut, ili proceni da bi mogao biti napadnut, on može da se brani - dodao je on.

Britanski tornado avioni biće naoružani savremenim raketama vazduh-vazduh "AIM-132". Ovo oružje, koje košta 200.000 funti po komadu, može da dosegne trostruku brzinu zvuka i imaju veći domet što omogućava da obore neprijatelja pre nego što neprijatelj nacilja njih.

- Do sada su naši avioni bili naoružani satelitski navođenim bombama, jer nije bilo uopšte ili je bilo vrlo malo pretnje iz vazduha. Ali u poslednjoj nedelji se situacija promenila. Moramo adekvatno da reagujemo. Moramo da zaštitimo svoje pilote. Mi smo korak bliže ratu. Potrebno je da samo jedan avion bude oboren u vazdušnoj bici i sve će se promeniti - navodi drugi izvor.

2024 © - Vesti online