Sreda 12.10.2016.
12:14
Vestionline

Ruski centar na Kubi - potencijalne ili prave rakete?

Reuters
Ruski predsednik zagonetan po pitanju centara na Kubi i Vijetnamu

Ministarstvo odbrane Rusije, takođe, želi da pojača mornaričko prisustvo u luci Kam Ran u Vijetnamu. Za sada, pitanje o stalnom prisustvu ruskih oružanih snaga u radio-elektronskim centrima u Lurdesu na Kubi i u vijetnamskoj luci nije rešeno niti je objavljeno o kakvoj će vrsti prisustva biti reči.

- Na Kubi je bio radio-elektronski obavještajni centar. Mislim da se sada radi o istoj stvari -ocenjuje Jevgenij Bužinski, general-pukovnik u rezervi i doktor vojnih nauka. 

Prema njegovom mišljenju, odluka da se obustavi rad ruskog radio-elektronskog obavještajnog centra koji je na Kubi radio od 1967. do 2002. godine, bila je pogrešna. Bužinski napominje da su SAD zadržale radio-elektronske obaveštajne objekte na obali Crnog mora u Turskoj.

Neki stručnjaci smatraju da formiranje baza na Kubi nema vojno-strateškog smisla, i da takvim najavama želi da izazove interes SAD kao odgovor na povećanu aktivnost NATO-a u Evropi. 

Kada je reč o vijetnamskoj bazi koju koriste Rusi, ona je već dugo "trn u oku" SAD. 

- Moguće širenje ruskog mornaričkog prisustva u luci Kam Ran i, kao rezultat toga, stalno prisustvo ruskih vojnih snaga u toj regiji predstavljaju određenu pretnju za strateške pomorske baze SAD-a u Guamu - smatra vojni analitičar Majkl Kofman.

- Stalno stacioniranje ruskih ratnih brodova u Južnoj Aziji, bez potrebe da se vreme i resursi troše na prevaljivanje velikih udaljenosti od bilo koje luke u Rusiji do baze Kam Ran, značajno će ojačati stratešku poziciju ruske flote - navodi vojni analitičar Viktor Litovkin.

2024 © - Vesti online