Utorak 11.10.2016.
21:50
Đ. Barović - Vesti

Krvavi trag do Pariza i Brisela

Tanjug/AP
Masakr u francuskoj prestonici se dogodio 13. novembra 2015.

Pozivajući se na ta dokumenta, američki portal Veterans tudej navodi da je Begović ključna osoba koja je koordinisala te napade, a da je poznat bezbednosnim službama jer je pripadao delu terorističke grupe koja je u BiH učestvovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce.
Veterans tudej ističe da je Beganović jedan od administratora islamističkog portala SAF, koji uređuje sa još nekoliko portala u BiH sličnog sadržaja, te jedan od glavnih pripadnika verske ekstremne grupe koji, koristeći društvene mreže i virtuelni prostor, privlači ekstremne i radikalne grupe. Američki portal napominje da je SAF ranije negirao povezanost sa terorističkom organizacijom Islamska država, a da su u toj grupi koja čini logističku podršku još i Fatmir Alispahić, Abdusamed Nasuf Bušatlić i Semir Imamović - svi državljani BiH.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti, a posebno islamskog radikalizma, Dževad Galijašević, ističe za "Vesti" da je Begović pripadnik zloglasnog odreda El Mudžahedin, te da je sada glavni i odgovorni urednik internet portala, novina i TV SAF.

U evidenciji 6.157 državljana BiH

Dževad Galijašević tvrdi da je do sada, kroz bezbednosnu evidenciju raznih bezbednosnih službi sveta, prošlo 6.157 muslimana, državljana BiH.
- Svi oni su ili povezani, podržavaju ekstremni islamizam ili su direktno učestvovali u terorističkim akcijama. Ali, mnogo opasnije je što je prema poslednjem istraživanju, njihove aktivnosti podržava oko šest procenata građana BiH islamske veroispovesti. To je oko 120.000 ljudi - navodi Galijašević.

- On je u ovoj jedinici bukvalno od osnivanja, od 1992, dakle i pre nego što će formalno, 1993. godine, biti potčinjena Trećoj armiji BiH. Iz rata je izašao sa činom oficira, a sa svojim nekadašnjim saborcem, Abdusamedom Nasufom Bušatlićem vodi portal SAF, s tim što je Bušatlić direktor te firme. Međutim, mada se obojica vode sa prebivalištem u Sarajevu, odnosno BiH, Osnovni sud u ovom gradu je Beganovića nedavno tražio zbog neke privatne tužbe i od policije je dobijen odgovor da mu je nepoznata adresa. Za to vreme i novine i portal i televizija nesmetano rade - kaže Galijašević.

Maslo Al Kaide

Galijašević kaže da Begović i Bušatlić predstavljaju najradikalniju islamsku opciju, ali i otkriva da oni nisu deo Islamske države.
- Jednostavno, oni su deo Al Kaide i svi organizovani teroristički napadi koji su se dogodili na tlu Evrope su delo ove organizacije. Međutim, Al Kaida i dalje ima jake saveznike u velikim silama, a pre svega SAD i Velikoj Britaniji, pa se svaki taj zločin svesno pripisuje ID. U krajnjem slučaju, vojnu okosnicu ID ne čine bivši mudžahedini ili čelnici Al Kaide, već Sadamove BAAS partije i oružanih snaga, uključujući i vođu ID, Abu Bakra al Bagdada, koji je bio prijatelj sa Sadamovim sinom Kusajem, a bio je pripadnik Sadamove elitne garde - ističe Galijašević.

2024 © - Vesti online