Utorak 11.10.2016.
15:58
alo.rs

NATO zabranio prelet ruskih aviona do Srbije!

Reuters
Ruski piloti ne mogu da vežbaju na svojim mašinama

Naime, na zajedničkoj vežbi BARS-2016, koja je počela pre dva dana, naši vazduhoplovci zajedno sa kolegama iz Rusije lete koristeći domaću tehniku, koja je neuporedivo skromnija u odnosu na ono čime raspolažu Rusi, a razlog tome je protivljenje okolnih zemalja iz NATO koje nisu želele da ruske borbene letilice prelete preko njihovih teritorija.

- Poslednjih godinu dana svedoci smo koliko su bliskih susreta imale ruske vojne letelice sa NATO avionima, a poslednji put bilo je pre nepunih nedelju dana, kada su čak četiri evropske zemlje (Norveška, Velika Britanija, Francuska, Španija) dizale svoje letačke posade kako bi presrele "tupoljeve“ (Tu-160), koji su, navodno, ugrozili njihov vazdušni prostor. Zaista mislite da bi posle svega dozvolili ruskim "migovima“ da bez problema nadleću prostor koji kontroliše NATO - naveo je izvor "Alo!”.

- Rusija nikada nije bila protiv namere Srbije da se priključi EU, već je bila protiv toga da se iz Brisela nameće politika u odnosu na Moskvu. Što se tiče NATO, on bi trebalo „da se pozabavi čišćenjem teritorija i onim što je ostavio, a ne da sponzoriše Kosovo. Konkretan datum posete premijera Dmitrija Medvedeva nije utvrđen, tako da niko ne odlaže tu posetu, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bi uskoro trebalo da dođe, kao i delegacija sa sekretarom Saveta bezbednosti Nikolajem Petrušovim na čelu, tako da je u našim odnosima sve normalno, ne brinite se - rekao je Čepurin.

Naravno, zvaničnu potvrdu zabrane ruskim borbenim avionima da dođu u Srbiju nema, a prema rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa Zapadom zbog ove vežbe.

- Siguran sam da Srbija ne može imati probleme sa NATO zbog zajedničkih vežbi sa Rusijom. Mi smo suverena zemlja i možemo da vežbamo s kim hoćemo, u krajnjem slučaju, imali smo daleko veći broj vežbi s njima nego s Rusima - naveo je Lazanski.

S druge strane, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ne vidi ništa sporno u pomenutim vežbama.

- Ruski piloti su već ovde, a od 3. do 15. novembra biće održana i vežba "Slovensko bratstvo”, čiji je cilj uvežbavanje reagovanja u vanrednim situacijama i zaštita stanovništva. Učestvovaće oko 100 predstavnika naše strane, a biće pozvani i svi vojni izaslanici koji su u Srbiji. To su vežbe koje niko ni od koga ne skriva - rekao je Čepurin

2024 © - Vesti online