Utorak 11.10.2016.
16:11
Vestionline

Zašto se Amerika odriče Kolumba?

commons.wikimedia.org
Kolumbo, radoznali Kolumbo...

To pitanje sve češće se postavlja u Americi koja, po svemu sudeći, želi da se odrekne Kristofera Kolumba, čoveka koji ju je "otkrio". 

Grad Feniks i cela država Vermont sada menjaju nacionalni praznik i žele da on bude posvećen narodu koji je živeo u Americi, pre Kolumbovog dolaska. 

Iako je pokret nastao pre nekoliko godina, tek sada sve više gradova i država, uključujući Sijetl, Mineapolis, Bolder, Denver, Albukerki, Južnu Dakotu i Aljasku, odabralo je da zvanično proslavlja Dan autohtonih naroda umesto Dana Kolumba. Sinsinati i Oklahoma odbili su da učestvuju u inicijativi i oni i dalje slave dan posvećen Kolumbu. 

Dr Leo Kilsbek, predavač američko-indijanskih studija na Univerzitetu u Arizoni, kaže da kontroverza o proslavi Dana Kolumba potiče iz pogrešnog shvatanja američke istorije. 

- Jedna od najvećih zabluda je da je Kolumbo bio dobar. Istina je da je bio odgovoran za silovanja i ubistva nedužnog autohtonog naroda - tvrdi on. 

Osim toga, Kolumbo nikad nije ni kročio u kontinentalni deo Amerike - iskrcao se na današnjem Haitiju i kasnije obilazio Karibe.

2024 © - Vesti online