Ponedeljak 10.10.2016.
21:59
Vestionline, B92.net

Putin i Erdogan se složili: Hitno prekinuti krvoproliće u Siriji!

Reuters
Podržali su predlog specijalnog predstavnika UN: 

- I Rusija i Turska se zalažu za hitan prekid krvoprolića u Siriji. Mi u Rusiji mislimo da promena ka političkom rešavanju situacije mora da se dogodi što je pre moguće. Pretpostavljamo da svako ko želi mir želi da podrži ovaj predlog - rekao je Putin. 

Prema njegovim rečima i Moskva i Ankara su podržale predlog specijalnog predstavnika UN za Siriju Stafana de Misture koji nalaže izmeštanje militanata iz Alepa. 

- Zajedno sa turskim predsednikom zalažem se za treba uraditi sve kako bi se de Misturin predlog bio usvojen i kako bi se okončalo nasilje u Alepu. Dogovorio sam sa Erdoganom da ćemo u narednom periodu pojačati kontakte između oružanih snaga i obaveštajnih službi naše dve države-  istakao je Putin. 

Erdogan se nadovezao rečima da su operacije turske vojske u Siriji bile tema razgovora sa Putinom, uz napomenu da će diplomate i obaveštajaci dve zemlje raditi na tome da se što pre dopremi humanitarna pomoć unesrećenom narodu Sirije. 

- Temeljno smo diskutovali o sirijskom problemu. Razgovarali smo o turskoj operaciji “Štit Eufrata“ i razmatrali načine na koje možemo sarađivati u tom smeru. Naročito smo razgovarali o tome kakve strategije su nam na raspolaganju za pružanje pomoći, sa humanitarne tačke gledišta - zaključio je Erdogan.

2024 © - Vesti online