Ponedeljak 10.10.2016.
21:31
Vestionline, Tanjug

Oland: Rusi bi mogli u Hag zbog gađanja Alepa

Reuters
Možda će odbiti da se sastane sa ruskim predsednikom: Fransoa Oland

On je naveo da bi to suđenje moglo da se održi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Oland je u intervjuu za francusku televiziju TMC rekao i da će možda odbiti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji bi sledeće nedelje trebalo da poseti Francusku. 

Rusija je prošle nedelje stavila veto na francuski nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN, kojim se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova iznad Alepa. Zvanična Moskva negira napade na civile i ističe da su njena meta terorističke grupe u Siriji. 

Ni Rusija ni Sirija nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, napominje britanski Bi-Bi-Si. 

- Ima ljudi koji su u današnje vreme žrtve ratnih zločina. Oni koji čine ta dela će morati da budu pozvani na odgovornost, uključujući pred sudom u Hagu - rekao je Oland. 

- Ukoliko primim Putina, reći ću mu da je to neprihvatljivo. To bi moglo ozbiljno da ugrozi imidž Rusije - istakao je predsednik Francuske. 

Šef francuske diplomatije Žan - Mark Ero je danas izjavio da će od Međunarodnog krivičnog suda tražiti da istraži moguće ratne zločine u Siriji. 

Američki državni sekretar Džon Keri je prošle nedelje takođe pozvao da budu podignute optužnice za ratne zločine i naveo da napadi ruske i sirijske vlade na bolnice "nisu slučajni" i da su deo namerne strategije.

2024 © - Vesti online