Ponedeljak 10.10.2016.
20:45
Vestionline, N1info.com

Prištinske vlasti tvrde da mogu da rade i bez Srba

wikimedia.org
Stav Srba će uticati loše na sve druge zajednice na Kosovu: Isa Mustafa

Najviši kosovski zvaničnici reagovali su povodom odluke srpskih ministara i poslanika da do daljeg zamrznu delovanje u kosovskim institucijama povodom usvajanja Zakona o Trepči u kosovskoj skupštini.

Premijer Kosova Isa Mustafa upozorio je da se radi o odluci koja može da šteti i kosovskim Srbima.

- Njihov stav imaće loš uticaj na našu saradnju i na naše zajedničke obaveze, kao što su ekonomski i socialni razvoj zemlje i razvoj lokalnih sredina. Njihov stav uticaće loše ne samo na razvoj srpskih sredina, nego i na sve druge zajednice na Kosovu - tvrdi Mustafa.

Predstavnici Srpske liste, uključujući trojicu ministara u kosovskoj vladi i jedanest predstavnika u skupštini, deo su vladajuće koalicije, i često imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju potrebne većine za usvajanju bitnih zakona.

Uprkos tome, u zvaničnim krugovima se tvrdi da se ne sme dozvoliti bilo kakvo uslovljavanje na, kako kažu, štetu opšteg interesa.

- Niti Srpska lista, a niti bilo koja druga stranka, čak ni stranke koje predstavljaju albansku zajednicu, ne mogu da nas uslovljavaju, da nam prete ili da nas ucenjuju kada se radi o legitimnim i zakonskim rešenjima situacije -  poručuje poslanik Ismet Bećiri iz LDK-a.

Podsetimo, ovo nije prvi put da poslanici Srpske liste bojkotuju rad skupštine. Prištinski mediji izveštavaju da Srpska lista ove odluke donosi u tesnoj koordinaciji sa zvaničnim Beogradom, i da na ovaj način Beograd utiče na odvijanje političkih procesa na Kosovu.

2024 © - Vesti online