Ponedeljak 10.10.2016.
17:17
Vestionline

"Nemci su izbacili Britance iz EU"

Reuters
Tamo su vrata, Britanci

- Osećamo pritisak ali nećemo pokleknuti. To su odluke koje je donela Angela Merkel. Možda je iza poziva svim migrantima da dođu u Evropu, bez konsultacija sa evropskim partnerima, stajalo uverenje o koristima po nemačku privredu. Što je pogrešna ideja. A možda su hteli da izbace London iz EU, jačajući "ne" strahom od migranata. Ali Britanci su za Nemce tvrd orah - kazao je Kačinjski u intervjuu koji je objavilo nekoliko dnevnika u Nemačkoj, Italiji i Španiji. 

Kačinjski, koji formalno ima samo funkciju poslanika ali za kojeg se ocenjuje da realno odlučuje o svim koracima i premijerke Beate Šidlo i predsednika Andžeja Dude, odbio je optužbe da Poljska nije solidarna u rešavanju migrantske krize. 

On je kao izbeglice označio i oko milion gastarbajtera iz Ukrajine, koji u Poljskoj nemaju status izbeglice a doseljavali su se i pre izbijanja ukrajinske krize, kao što Poljaci emigriraju u Veliku Britaniju u potrazi za boljim standardom. Po oceni Kačinjskog, EU će se ili ubrzano reformisati u pravcu kojem predlažu Poljska i Mađarska, ili će propasti.

2024 © - Vesti online