Ponedeljak 10.10.2016.
16:02
Vestionline

Evo kako je CIA likvidirala Če Gevaru

Twitter/YesterdayTweets
CIA i bolivijski vojnici sa uhvaćenim Čeom

Američki specijalci trenirali su bolivijske vojnike sa ciljem da zarobe Gevaru, a konačno su ga ubili 9. oktobra 1967. godine.

Gevara je rođen u argentinskoj građanskoj porodici španskih, baskijskih i irskih predaka. 
Završivši studije medicine, putovao je Južnom Amerikom, i tako je spoznao bedu radnika i Indijanaca, kriveći za to severnoameričke kapitaliste i autoritarne režime koje su podupirali. 

Okrenuvši se žestokom antiimperijalizmu i marksizmu, pridružio se Pokretu 26. jula, koji je pod vođstvom Fidela Kastra nameravao da izvrši revoluciju na Kubi. Godine 1956. se sa ostalima iskrcao na ostrvo i sledeće dve godine - sa najvišim činom, comandante - proveo u gerilskom ratovanju. 

Nakon pobede revolucionara 1959, obavljao je državne funkcije vezane za privredu i bio jedan od najuticajnijih i najpoznatijih ljudi na Kubi. Istovremeno se bavio teorijom gerilskog ratovanja i planirao širenje komunističke revolucije na ostatak Južne Amerike i zemalja trećeg sveta. 

Napustio je Kubu 1965. i pošao u DR Kongo, odakle je planirao da pokrene afričku revoluciju. Nakon potpunog neuspeha operacije, isto je pokušao i u Boliviji, ali takođe neuspešno - uhvaćen je i odmah pogubljen.

Njegova smrt izazvala je burne reakcije u svetu - za vreme studentskih pokreta šezdesetih smatran je uzornim revolucionarom, a na Kubi i danas ima status nacionalnog junaka, kao i među raznim drugim latinoameričkim levičarskim pokretima.

2020 © - Vesti online