Ponedeljak 14.06.2010.
15:18
Srna

Bramerc: Izveštaj pozitivan uprkos kritikama

Serž Bramerc

"Izneću gde je bilo napretka, i gde ga je moglo više biti, kao po pitanju begunaca Mladića i Hadžića, koji moraju biti uhapšeni. Ipak, bilo je napretka kada je reč o potrazi za beguncima, kao i analitičkim sposobnostima", rekao je Bramerc.

Glavni haški tužilac naveo je da će kao i u prošlosti, preneti da je saradnja Srbije pozitivna kada je reč o tekućim suđenjima, ali i da mora više da se uradi po pitanju begunaca.

Ministri inostranih poslova EU počeli su danas u Luksemburgu sastanak na kome razmatraju situaciju u Srbiji i na zapadnom Balkanu, a evropski i srpski zvaničnici izražavaju oprezno očekivanje da će na sastanku biti dato "zeleno svetlo" za početak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije.

Na osnovu Bramercovog izveštaja ministri će doneti odluku o tome da li da deblokiraju SSP sa Srbijom.

Delegaciju Srbije u Luksemburgu predvodi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini izjavio je po dolasku u Luksemburg da je došlo vreme da EU odblokira SSP sa Srbijom, najavivši da će njegova zemlja biti prva koja će ratifikovati taj sporazum.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger najavio je da će se Austrija danas, na sastanku ministara spoljnih poslova, založiti za otpočinjanje procesa ratifikacije SSP-a, a ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izrazio je nadu da će doći do deblokade SSP sa Srbijom.

2024 © - Vesti online