Ponedeljak 14.06.2010.
14:45
Tanjug

Šarić povezan sa hrvatskim i srpskim železnicama?

Darko Šarić

Na takav zaključak upućuju i neki detalji iz velike akcije hapšenja članova Šarićeve mreže koja se pre dve sedmice zbila u Sloveniji, u kojoj je uhapšeno 17 osoba i pretreseno tridesetak stanova u kojima je pronađena droga i oružje, piše list.

Po pisanju "Nacionala", kraci Šarićeve kriminalne hobotnice vidljivi su već uvidom u poslovanje jedne misteriozne of-šor firme, "Fajnenšel endžels", registrovane 2006. godine u američkoj saveznoj državi Delaver.


Preko te kompanije, za koju se osnovano sumnja da je oduvek bila pod Šarićevom kontrolom, sprovođene su sumnjive transakcije na području bivše Jugoslavije: u Srbiji i Crnoj Gori kupovana su učešća u preduzećima i nekretninama, a u Sloveniji je otkupljen dug nekadašnjeg giganta "Slovenijalesa" prema bivšoj "Jugobanci", tvrdi "Nacional".


Putem te kompanije, navodi zagrebački nedeljnik, bivši direktori hrvatskih i srpskih železnica, Davorin Kobak i Milanko Šarančić, nameravali da iz državnih firmi koje su vodili izvuku milione evra.


Taj poslednji posao, kojim je rukovodio 46-godišnji kontroverzni srpski preduzetnik Slobodan Resimić, poznat i kao Sloba Talijan, tokom 2008. godine ipak nije ostvaren, jer se hrvatska vlada nije složila s vrlo sumnjivim poslovnim predlogom da deo duga Železnica Srbije prema HŽ-u bude vraćen putem misteriozne firme iz SAD.


Nakon što je ceo projekat zaustavljen, Kobak i Šarančić su se, svaki u svojoj državi, našli pod istragom policije i pravosuđa zbog te neuspele transakcije, ali i mnogih drugih, pa je Kobak uhapšen još u julu prošle godine u Zagrebu, a njegov srpski pandan Šarančić prošle srede u Beogradu, piše list.

2024 © - Vesti online