Ponedeljak 10.10.2016.
13:54
Vestionline

Hrvatska: Plenković mandatar za sastav nove vlade

Tanjug
Dobio poverenje od predsednice Hrvatske: Andrej Plenković

- Uručiću  Andreju Plenkoviću mandat za sastav vlade - kazala je predsednica hrvatske države. 

Predsednica je rekla da je ovo veoma važan trenutak za Hrvatsku jer njeni građani očekuju novi proces koji će, kako je kazala, biti ekspeditivan i da nova vlada preuzme odgovornost za sve procese u zemlji.

Ona je izrazila očekivanje da će saradnja sa novom vladom biti puno konstruktivnija.

Plenković je, obraćajući se novinarima na Pantovčaku, rekao da je predsednici Hrvatske predočio podršku 91 izabranog zastupnika u Hrvatski sabor, te da se do tog broja došlo u dogovoru sa Mostom nezavisnih lista, potpisima svih osam manjinskih zastupnika i strankom gradonačelnika Milana Bandića.

Plenković je rekao da mu je dobijanje mandata za sastav nove vlade velika čast, odgovornost, ali i obaveza da u što kraćem roku pristupi foriranju nove hrvatske vlade.

Mandatar je rekao da će prioriteti buduće vlade biti privreda, radna mesta, konkurentnost, demografska obnova, funkconisanje pravne države, politička stabilnost i izazovi sa kojima se zemlja suočava spolja i iznutra.

Očekuje, rekao je dobru saradnju sa predsednicom Grabar Kitarović, kao i svim drugim institucijama koje su nosioci poluga vlasti u državi.

Plenković očekuje da će zajedno sa partnerima program valde biti dovršen, da predstoji usvajanje budžeta, zatim reforma poreskog sistema, kao i ulaganje u generator rasta od od poljoprivrede, industrije, turizma, kao i na jačanje institucija hrvatske države.

- Takođe ćemo u dogovoru sa svim partnerima raditi na inkluzivnom tolerantnom društvu, sprečavati podele i kreirati atmosferu ugodnu za sve hrvatske građane -U rekao je Plenković i najavio da bi Hrvatska novu vladu mogla dobiti već u ponedeljak.

Nova vlada će, kazao je, nastojati da izgradi Hrvatsku kao modernu, evropsku državu u kojoj će se svi građani osećati ugodno, te da je, kako je rekao, upravo zato insistirao na saradnji i podršci svih osam zastupnika nacionalnih manjina.

Istovremeno, rekao je Plenković, vlada će insistirati na zaštiti hrvatske manjine u BiH i Srbiji.

2024 © - Vesti online