Ponedeljak 14.06.2010.
12:40
Tanjug

SZO: Falsifikovani lekovi na Internetu

U više od dve hiljade slučajeva, falsifikovani lekovi uzrokovali su bolest ili smrt, sudeći prema podacima Instituta za bezbednost lekova, što je povećanje od više od 9 odsto u odnosu na 2008. godinu, saopštila je SZO, prenosi Glas Amerike.

Proizvodnja i prodaja falsifikovanih lekova je problem i za siromašne i za bogate zemlje.

SZO objašnjava da u bogatim zemljama, falsifikovani lekovi skoro redovno sadrže hormone, steroide i lekove protiv raka, a u zemljema u razvoju, posebno u Africi, pacijenti kupuju lekove, često lažne, za tretiranje bolesti opasnih po život kao žto su malarija, tuberkuloza, HIV i sida.

Ašifi Gogo, na čelu kompanije koja štiti potrošače od falsifikata, kaže da je vlada u Nigeriji razvila tehnologiju koja olakšava potrošačima da provere autentičnost lekova u trenutku kupovine.

"Svaki lek ima različit broj. Kada kupujete lek, zagrebete panel, pošaljete mobilnim telefonom tekst poruku sa brojem koji vidite i odmah dobijete odgovor da li je lek pravi ili lažan", objašnjava Gogo.

SZO navodi da bogate zemlje bolje sprečavaju prodaju lažnih lekova i navodi primer SAD koje imaju veoma snažnu regulatornu agenciju za hranu i lekove, sa veoma snažnom primenom zakona i dobrom saradnjom širom sveta.

Glavni proizvođači opštih lekova u Indiji i Brazilu, optužuju, međutim, farmaceutsku industriju da pitanje falsifikovanja koristi da bi zaštitila svoje patente, dok SZO ističe da se ona ne bavi pravima intelektualne svojine, već zaštitom zdravlja ljudi.

2024 © - Vesti online