Ponedeljak 14.06.2010.
11:49 >> 19:35h
Tanjug

Dunav preti Beogradu i Novom Sadu

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se danas očekuje vrh poplavnog talasa Dunava kod Novog Sada. Prema njegovim rečima, u Beogradu se posle srede može očekivati stagnacija i opadanje te reke. On očekuje od srede olakšanje naročito za žitelje u okolini Novog Sada, Beočina i naselja koji su imali probleme, ali da će, kada se voda povuče, nešto biti urađeno i na sanaciji klizišta i eventualno na izradi i finansiranju postojećeg projekta za izgradnju nasipa.

Foto: arhiva

Marić je izjavio da će u naredna dva dana i noći nadležne ekipe biti spremne da reaguju ukoliko bude povećanja vodostaja, koju stručnjaci ne očekuju.

''U Beočinu je proteklih nekoliko dana bilo napeto i ljudi su se dobro organizovali uz pomoć pripadnika Sektora za vanredne situacije, rađeni su nacrti i utvrđivane trafostanice, ali nažalost, u pojedine objekte ušla je voda'', rekao je Marić.

On je dodao da je uglavnom reč o ekonomskim objektima i da u nekima žive ljudi, pa su stvari iznete na gornje spratove.

Pazite na opuške

 

Marić je rekao da se u Sektoru i Ministarstvo pripremaju i za leto, jer izuzetno visoka temperatura vazduha tokom 10 dana predstavlja idealnu podlogu za šumske požare koji se najteže gase, apelujući na građane da u prirodi ne bacaju opuške i zapaljive predmete.

"Očekujemo da za njih nastupi period olakšanja već od sutra", rekao je Marić.

Govoreći o opasnosti od klizišta u tom mestu, on je kazao da su predstavnici Sektora u subotu obišli to mesto i da je devet objekata ugroženo, odnosno 39 ljudi, da je sa čelnicima opštine postignut dogovor i da očekuje da se ubrzo pokrene izrada projekta sanacije.

Marić je najavio da će zakonske obaveze svih aktera zaštite i spasavanja od jula biti precizno definisane, da će uslediti uputstva svim lokalnim samoupravama i obaveza formiranja štabova za vanredne situacije.

''Na njihovom čelu će biti predsednici opština i gradonačelnici, dok će načelnici štabova biti rukovodioci službe za vanredne situacije, a članovi štaba direktori komunalnih preduzeća i zdravstvenih ustanova'', najavio je Marić.

On je objasnio da je u zakonu akcenat stavljen na preventivu i izrazio nadu da će ceo posao biti realizovan do kraja godine, do kada bi bio formiran Republički štab za vanredne situacije, izrađen republički plan za zaštitu građana u vanrednim situacijama i nacionalna strategija.

2024 © - Vesti online