Nedelja 09.10.2016.
20:22
Pulsonline

Na današnji dan je ubijen otac Ognjena Amidžića. Ko je kriv?

Vesti
Ko je ubio njegovog oca?

Mučki iz zasede, sa 200 metaka ispaljenih u automobil u kojem su bili, ubijeni su Zoran Amidžić urednik dopisništva RTS-a Šabac, Bora Petrović snimatelj, Dejan Milićević asistent snimatelja i Sretan Ilić urednik Radio-Šapca.

Ognjenu i njegovoj porodici vest su saopštila dva policajca, bez ikakvih detalja o pogibiji. Mediji su pisali da se tada niko od državnih organa nije potrudio da ispita okolnosti pod kojima su novinari nastradali, pa je njihovo ubistvo ostalo nerazjašnjeno.

- I dalje se zvanično ne zna ko su počinioci tog ubistva. Trudio sam se da kroz život ne preuveličavam sopstvenu tugu. To je za mene bio jedan jeziv period, a i mnogi su tada gubili najmilije. Naučio sam da živim s tim - rekao je ranije Ognjen Amidžić za "Stars".

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov "Dosije" o ubijenim i nestalim novinarima potvrdio da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje i nije bilo borbenih dejstava, prenosi RTS.

Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on bio prvi na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu "Slobodni tjednik". Tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja" objavljen je 17. oktobra 1991. godine i iz njega se vidi da je autor teksta Jovan Kubura posedovao privatne Amidžićeve stvari.

UNS je u saopštenju naveo da je od 1991. do kraja 2001. godine 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima.

2024 © - Vesti online