Ponedeljak 14.06.2010.
10:14
Srna

''Samo sam Mladiću pričao o ubistvu Dade Vujasinović''

"Zemljak" je za beogradsku "Politiku", koja ga je pronašla u Bijeljini, pristao anonimno da govori i potvrdio je da je 25. oktobra 1994. godine u Banji Dvorovi podatke dao generalu Mladiću, koji ih je upisao u svoj dnevnik.

Ratko Mladić

On je naveo da je u to vreme radio u bezbednosnim strukturama Republike Srpske i da se sa Mladićem sastao nekoliko puta. Tog dana, kako je naveo, razgovarali su i o smrti ćerke Ratka Mladića, za koju je on tvrdio da je ubijena.

Dada Vujasinović

"Tokom tog sastanka, Mladić je i zaplakao", rekao je anonimni sagovornik "Politike".

On je naveo da je dobio operativni podatak da su Vujasinovićevu ubili Goran Vuković Majmun i Duško Malović, ali nije mogao više ništa o tome da kaže, ističući kako je "mnogo vremena prošlo od kada se to desilo".

"Zemljak" je naveo da o toj informaciji ne postoje nikakvi pisani tragovi, jer je "to bilo vreme rata" i objasnio da je i sve što je lično beležio u to vrijeme uništio iz bezbednosnih razloga. On je rekao da, osim Mladiću, nikome nije govorio o informaciji o ubicama Vujasinovićeve, jer je smatrao da bi time ugrožio i svoj život.

Balističari 2008. godine rekli da je reč o ubistvu

 

Njena smrt je okvalifikovana kao ubistvo i posle nekoliko istraga u proteklih 15 godina kada je urađen niz protivrečnih medicinskih i balističkih analiza, a preokret je izazvan nalazom i mišljenjem balističara Vlade Kostića, u maju 2008. godine, koji je ustanovio "da je smrt Dade najverovatnije uzrokovana delovanjem druge osobe, te da je verovatno reč o ubistvu".


Karijeru Dade Vujasinović obeležile su rizične teme. Pisala je o ratnim profiterima, zvučnim imenima mafije i bavila se istraživanjem mnogih nerazjašnjenih ubistava devedesetih godina u Beogradu.

"Ako javim, ubio sam sebe. Bila su opasna vremena. Imali smo mi i šokantne operativne podatke o motivima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana. Obavestio sam o tome načelnika Državne bezbednosti. On mi je rekao da napravim službenu belešku. Odgovorio sam mu da je on sam napiše ako hoće", rekao je "Zemljak".

"Politika" navodi da su Vuković i Malović, za koje je anonimni izvor lista naveo da su ubice Vujasinovićeve, likvidirani u centru Beograda 12. decembra 1994. dok su ulazili u kola.

Vuković je bio poznat kao ubica Ljube Zemunca, ali i kao vođa "voždovačkog klana" koji je u to vreme važio za najjači u Beogradu. On je, kako se govorilo, prvi javno obelodanio da neki ljudi iz policije rade s drogom, što bi moglo da se smatra i uzrokom njegove smrti. Za veoma kratko vreme poubijani su brojni pripadnici "voždovačkog klana", navodi list.

Dada Vujasinović je u jednom tekstu citirala Gorana Vukovića Majmuna koji je Arkana opisao kao veštog i sposobnog ubicu. Vujasinovićeva je pronađena je mrtva u svom stanu u Beogradu 9. aprila 1994. godine, a utvrđeno je da je smrt nastupila dan ranije, dok je u zvaničnoj verziji navedeno da je izvršila samoubistvo pucnjem iz puške.

2024 © - Vesti online