Ponedeljak 14.06.2010.
09:16
Vestionline

Nećemo zabiti nož u leđa Srbiji

"Teško mi pada da stalno dokazujem da ne želim destabilizaciju. Nisam od juče, jer 17 godina sam na važnim funkcijama, pa i u vreme posrnuća države Srbije, u vreme rata u Bosni, ili na Kosovu kada je bilo potrebno veoma malo da se ona destabilizuje, i nismo Srbiji zabili nož u leđa. I tada je Islamska zajednica bila faktor stabilnosti. To nije pitanje trenutka nego našeg opredeljenja", izjavio je Zukorlić u intervjuu "Politici".

Teško mu pada što mora da dokazuje da nije za decentralizaciju: Muamer Zukorlić


On kaže da je Sandžak jugozapadni, ugaoni stub Srbije, strateški važan i za državu, zbog blizine BiH, Crne Gore i Kosmeta, i da se "Srbija mora pobrinuti da od Bošnjaka pravi prijatelje jer to je i njoj u interesu".


Zukorlić kaže da je znak nepoverenja to što njegov cilj - kulturno-prosvetnu autonomiju Sandžaka- jednima miriše na separatizam, a drugima zvuči kao autonomija Sandžaka.


"Kulturno-prosvetna autonomija je najniži oblik za očuvanje identiteta jednog naroda ili jednog prostora, a odmah se satanizuje. To je dokaz da nema poverenja. A zvanična Srbija od nas traži da joj verujemo stoprocentno, da naše živote i celi narod stavimo na raspolaganje suverenitetu Republike Srbije. Mi smo na to spremni, ali ne jednostrano, već dvosmerno", kazao je Zukorlić.

2024 © - Vesti online