Subota 08.10.2016.
17:32
Vestionline

"Optužba za sajber napad je deo anti-ruske histerije"

pixabay.com
Amerikanci koriste svaku priliku da napadnu Ruse

- U objavljenoj zajedničkoj izjavi direktora za pitanja Nacionalne obaveštajne službe SAD ministra unutrašnje bezbednosti zemlje navodi se niz optužbi nepotkrepljenih konkretnim činjenicama o umešanosti Rusije u navodne hakerske napade na američke političke institucije i pojedince. Ponavljaju se i ranije navođene tvrdnje o našem učešću u objavljivanju prepiske američkih građana, pokušaju hakovanja servera itd. Došlo je do izmišljotina da je navodno takvu tehnologiju ranije koristila Moskva ’u Evropi i Evroaziji da bi uticala na javno mnjenje - navodi se u komentaru Rjabkova objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

On je istakao da "uopšte nema dokaza za toliko ozbiljne optužbe“.

- Dokazi u američkoj administraciji ili nisu formirani ili su ih izmislili oni koji sada u Vašingtonu izvršavaju očigledan politički nalog, nastavljajući da povećavaju do sada neviđenu antirusku histeriju - rekao je Rjabkov.

Rjabkov je podsetio da je Moskva u više navrata od novembra prošle godine predlagala američkoj administraciji da održe u ministarskom formatu, sa učešćem specijalista, bilateralne konsultacije o borbi protiv ilegalnih aktivnosti u sajber-prostoru. 

- Još uvek nismo dobili odgovor. To samo po sebi navodi na pitanje da li je zaista američka administracija zainteresovana za rešavanje sve brojnijih problema u ovoj oblasti. Ili joj je lakše i potrebnije da nađe izgovore za sve novije neosnovane optužbe na račun Rusije. Međutim, mi ne povlačimo našu ponudu. Ona ostaje na snazi - istakao je Rjabkov.

Osim toga, on smatra da se forsiranje emocija u vezi sa „ruskim hakerima“ koristi u predizbornoj kampanji SAD, dok se postojeća administracija koja učestvuje u toj borbi "ne libi prljavih trikova“. Ranije su SAD optužile Rusiju za učešće u hakerskim napadima tokom predsedničkih izbora.

2024 © - Vesti online