Subota 08.10.2016.
16:52
Tanjug

Može li Srbija da sačuva Trepču? I kako?

youtube.com/Izdavačka kuća iz Srbije
Srbija sada mora biti mudra: Neven Cvetićanin

- Princip uopšte vlasništva, privatnog, državnog, jedan je od temeljnih principa EU kao takve - rekao je Cvetićanin Tanjugu i dodao da u svakom slučaju smatra da argumentacija koju će izneti srpska strana mora biti takva da je razumeju diplomatski centri uključeni u Briselski dijalog.

- Naša argumentacija mora biti racionalna i da počiva na principima koje koristi EU i moramo da probamo da problem izolujemo da na neki način ne damo mogućnost da državni interes bude oštećen na drastičan način, jer bi to imalo dugoročne posledice - rekao je Cvetićanin.

Dakle, smatra Cvetićanin, Srbija sada mora da ima "scenarija A, B i C" i mora da toj stvari priđe vrlo trezveno, jer, kako je rekao, bilo kakva uzbuđenost neće pomoći sada, kao što nije pomogla ni u prošlosti.

- Treba nam precizna analitika, aktiviranje svih diplomatskih mreža i pokušaj da se u situaciji, koja nije nimalo jednostavna po Srbiju, postavimo tako da iz nje izvučemo optimum - rekao je Cvetićanin.

Kako je istakao, ovo svakako pokazuje da je dijalog u Briselu zapao u određene probleme, da je pitanje Trepče zapravo sastavni deo tog dijaloga i u tom smislu može da se kaže da je ovo određen izazov, koji će pokazati u kojem pravcu će se dalje odvijati briselski pregovori.

- Biće potrebno dosta veštine da se prođe uskim putem koji bi održao komunikaciju između Srbije i evropskih institucija, ovo nije jednostavna situacija i veoma je uzak manevarski prostor - primetio je Cvetićanin.

On podseća na Bizmarkovu definiciju po kojoj je diplomatija veština mogućeg, te poručuje da je sada pred tim izazovom država dovedena u poziciju da pokaže šta zna, šta može, kakvim ljudima raspolaže i kako da se ovaj problem na kraju reši.

- Možda bi najbolje bilo da se ovaj problem izoluje kao takav iz korpusa drugih pitanja i ukoliko ne može trenutno da se reši, da se nađe neka formulacija kako bi sve strane bile zadovoljene, odnosno kako bi se izašlo iz ćorsokaka koji preti čitavom procesu u Briselu - rekao je Cvetićanin.

Kako primećuje, "u svetu u kom živimo pravda je kategorija proporcionalna snazi i veštini", odnosno, traženje apstraktne pravde danas u svetu veoma je teško.

- Država mora da pokaže veštinu, a stepen pravde koji dobijemo, biće proporcionalan veštini koju ćemo pokazati u ovom procesu dijaloga - smatra Cvetićanin.

On takođe očekuje da će Srbija svakako dobijati "diplomatske formulacije" iz EU i evropskih institucija, ali preporučuje da treba da sa ljudima koji učestvuju u tom procesu "pokušamo da oblikujemo formulacije koje neće biti drastično štetne za državu i koje će na neki način uspeti da očuvaju strateško usmerenje države ka Evropi i EU".

2024 © - Vesti online