Subota 08.10.2016.
15:00
Tanjug, Vestionline

"Opasnost od rata između Istoka i Zapada nikad nije bila veća"

Reuters
Situacija mnogo gora, nego što je to bilo za vreme Hladnog rata: Frank Valter Štajnmajer

AFP navodi da su se odnosi SAD i Rusije "strmoglavo pogoršali" nakon što je dogovoreno primirje u Siriji propalo za manje od nedelju dana i nakon američke optužbe Damaska i Moskve za "ratne zločine" u Alepu.

Više od 250.000 ljudi živi pod konstantnom paljbom u delovima Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika, koje, od početka ofanzive na ovaj grad gotovo svakodnevno bombarduje sirijska vojska uz podršku Rusije, navodi agencija.

- Nije istina da ovo liči na Hladni rat. Današnja vremena su drugačija, mnogo opasnija - rekao je Štajnmajer u intervjuu za nemački magazin Bild.

I Volfgang Išinger, koji je bio posrednik OEBS-a za Ukrajinu, izjavio je Bildu da postoji "velika opasnost od vojnog sukoba".

- Ta opasnost decenijama nija bila ovako jaka, a poverenje između istoka i zapada nikada nije bilo ovako slabo - rekao je Išinger.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas glasa o rezolucijama o Siriji koje su podnele Francuska - koja poziva ba okončanje vazdušnih napada na Alepo, i Rusija - koja ne pominje zaustavljanje bombardovanja.

U ratu, koji je ušao u šestu godinu, do sada je ubijeno najmanje 300.000 ljudi. Rat pokušavaju da zaustave dve sukobljene strane: Rusija, koja podržava vladu sirijskog predsednika Bašara Al Asada i zapadne sile koje podržavaju opozicione pobunjenike.

2024 © - Vesti online