Subota 08.10.2016.
12:02
Vestionline

Da nije kasno: Srbija traži hitnu sednicu SB UN zbog Trepče

M. Karović
Kasno si se setio: Marko Đurić

Kako je izjavio Đurić, ova odluka o kombinatu Trepča, koji je donela samoproglašena kosovska skupština u petak kasno noću, je pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosmeta.

- Zato će Srbija tražiti da hitno zaseda Savet bezbednosti UN i raspravlja o otimanju srpske imovine i kršenju Rezolucije 1244 na kojoj počiva stabilnost u regionu - rekao je Đurić.

Trepča nije bez razloga uneta u tu rezoluciju, već zbog toga što od nje zavise život i egzistencija naših ljudi - rekao je Đurić i dodao da će zato Vladi Srbije predložiti da se obrati Savetu bezbednosti UN.

Đurić je rekao da će predložiti Vladi Srbije i da "formalno poništi nelegalnu odluku privremenih institucija Kosova i Metohiji o konfiskaciji" Rudarsko metalurškog kombinata Trepča.

On je ocenio da "onaj ko udara na Trepču, udara na temelje Rezolucije 1244", kojom je uspostavljen mir u južnoj pokrajini i dodao da je to takodje pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba na Kosmetu.

- Za mene je neprihvatljivo to što EU ćuti o pokušaju konfiskacije i otimanja Trepče... Oni ćute o temi koja je suštinski značajna za odnose Beograda i Prištine, a odgovorni su za dijalog Beograda i Prištine - rekao je Đurić.

Poslanici u Skupštini Kosova usvojili su Zakon o Trepči, kojim Rudarsko metalurški kombinat Trepča postaje akcionarsko društvo u kojem kosovska Vlada ima 80 odsto akcija, dok 20 odsto akcija pripadaju radnicima i drugim akcionarima.

2024 © - Vesti online