Subota 08.10.2016.
07:04
Vestionline

"Novak je dotakao nebo, 'oduvao' rivale... Koji izazovi čekaju Đokovića?

Reuters
Na kraju sezone odluka da li Boris Beker ostaje i dalje trener Novaka Đokovića

- Novak Đoković je na raskrnici. Najuspešniji svetski teniser poslednjih pet godina kaže da je u precesu redefinisanja budućih ciljeva. Od 2011. godine, Đoković je konstantno govorio kako nije želo da postavlja limite svojih potencijalnih uspeha. Tokom ovog perioda, najveći deo očekivanja je ispunio, praktično je dodirnuo nebo, bio je 219 nedelja na prvom mestu ATP liste, osvojio je 12 velikih titula, ima i Rolan Garos u riznici, postao je prvi igrač koji je posle Roda Lejvera 1969. vezao četiri Grend slema. To je više nego što je mladi Đoković mogao da očekuje u 29. godini - piše poznati teniski analitičar za sajt Vimbldona, turnira koji je Novak osvojao tri puta (2011, 2014 i 2015. godine), a na kojem je ove godine poražen već u trećem kolu od Sema Kverija i od tada kreće kriza našeg asa.

Tignor dalje piše:

- Sada kada se približio 30. godini, Novak kaže da mu nije cilj više da juri prvo mesto na ATP listi, da će da preispita odnos sa trenerom Borisom Bekerom i da je imao privatnih problema. Posle konačnog osvajanja Rolan Garosa, Novak je rekao da je trpeo veliki pritisak i da više nije uživao u tenisu. Na Vimbldonu je poražen najranije na Grend slem tunririma u poslednjih sedam godina, poražen je na startu Olimpijskih igara od Del Potra, Vavrinka ga je dobio u finalu US opena.

Teniski analitičar ističe da je Novak prethodnih godina "oduvao" rivale.

- Ne samo da je pobedio na četiri uzastopna Grend slem turnira, on je bio dominantan protiv najvećih rivala. Mareja je pobedio 13 od 15 poslednjih mečeva, protiv Rafaela Nadala je slavio 11 od 12 puta, od Rodžera Federera nije izgubio na Grend slemu od 2012. godine. Sada se postavlja pitanja: Kako dalje? Pošto je deceniju jurio rivale, sada se popeo na vrh. To je možda bio problem. Poedom na Rolan Garosu on je ispred sebe imao samo istoriju. Da li je on najveći svih vremena? Da li može da sruši 17 titula Federera na najvećim turnirima? Da li može da provede više od 302 nedelje na vrhu?

Tignor je istakao da su sva ta pitanja mučila Novaka pred Vimbldon i da tada nije izdržao, ali...

- Možda je ovo Novakova privremena faza, predah posle dostignutopg cilja koji je dugo težio. Možda će ga nekoliko razočaravajućih rezultata motivisati. Novaku je 29 godina. Federer je posle 29. godine osvojio sam jednu Grend slem titulu, Nadal nijednu. Budućnost Novaka je intrigantna. Da li može da pronađe nov način da uživa u tenisu? Da li može da ostane broj 1, da li će biti gladan uspeha? Da li će mu holistički način života pomoći da bude svežiji, mentalno i fizički jači u svojim 30. godinama - mnogo pitanja postavlja Tignor, a tekst završava sa rečenicom:

- Možda ovaj put Đoković bude korak ispred nas.

2024 © - Vesti online