Petak 07.10.2016.
15:56
Tanjug

Hrvatska dobija vladu: Dogovorili se HDZ i Most

Reuters
Pao dogovor sa Mostom: Andrej Plenković

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će se u ponedeljak kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović pojaviti sa najmanje 90, a možda i više potpisa podrške. On je istakao da je HDZ-u veoma važno što će vlada biti formirana sa Mostom i uz podršku pripadnika majina.

Šef HDZ, budući mandatar rekao je da je sa Mostom dogovoreno da u prve dve godine saborskog mandata predsedavajući bude iz redova te stranke, a u poslednje dve mandata to će biti neko iz HDZ-a.

Prema rečima Plenkovića, Most će imati potpredsednika vlade koji ce biti i ministar uprave. Dobili su i ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuda i zaštite okoline.

- Posle izbora smo vodili temeljne i prijateljske razgovore, juče smo postigli dogovor o svim pitanjima, počevši od Mostovih sedam tačaka. Dogovorili smo zajednički rad vlade, imamo podršku nacionalnih manjina. Juče smo dogovorili organizaciju i sastav vlade. Dogovorili smo i rotirajucu koncepciju čoveka na čelu Sabora, to je evropski model. Prve dve godine predsednik će biti Petrov u ime Mosta, druge dve godine pripašće HDZ-u. Očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu vladu i efikasan rad na sprovođenju programa - rekao je Plenković.

Petrov je rekao da je Mostu veoma važno bilo da ima čoveka na čelu Sabora jer je to dobro za demokratiju. Upitan da li to znači da Most želi da konstroliše vladu, Petrov je odgovorio odrečno i istakao da je to dobro za demokratiju i hrvatski sistem generalno. Nije dobro, kazao je, da tri ključne funkcije u zemlji pripadaju istoj partiji.

- Na ovakav način želimo da gradimo poverenje.Mislim da smo postigli fer i korektan dogovor - rekao je lider Mosta i dodao da je situcija nastala u odlazećoj vladi završena.

2024 © - Vesti online