Petak 07.10.2016.
11:29
Vestionline

Još jedna debilna dodela Nobelove nagrade za mir! Živele droga i ubistva!

Reuters
Nagrada ide u Kolumbiju: Huan Manuel Santos

Narod se, naime, plaši da će pobunjenici proći nekažnjeno, jer po sporazumu - ko prizna grehe proći će sa blagim kaznama i neće biti poslat u konvencionalne zatvore - što znači da bi se pobunjenici maltene izvukli za ubistva (preko 220.000 smrti u građanskom ratu), kidnapovanja i za trgovinu ljudima i drogom! To je stvarno previše i gospodina Santosa treba da bude sramota da je uopšte razmišljao o takvom sporazumu s teroristima.

Istovremeno, to je sigurno bio i signal za one koji su dodeli Nobela za mir Obami - evo ga još jedan koji mir izvrgava ruglu - daj da mu damo nagradu. Drugačije se ne može objasniti takva odluka, čak i uz reči, posle referenduma iznenađenog Huana Manuela Santosa: "Ne odustajem, nastaviću da se borim za mir"... Ma stvarno?

Ili, što bi saopšio Norveški Nobelov komitet: "Činjenica da je većina glasača rekla NE mirovnom sporazumu ne znači da je mirovni proces mrtav".

Znači, činjenica da je narod rekao NE, i to narod na licu mesta, koji je ginuo i patio 50 godina, nije važna koliko vaša logika u tome ko je šta postigao. I u redu je da se narkomani i ubice vrate normalnom životu, rame uz rame s onima koje su iskorišćavali? Ma to je veliki poraz zapadne civilizacije i njenog razmišljanja o miru...

Strahotno odsustvo kriterijuma

Dodeljivači Nobelove nagrade za mir nisu u ozbir uzeli nijedan važeći kriterijum pri dodeli ovogodišnjeg priznanja.

Nobelovu nagradu za mir dobija osoba koja je uradila najviše ili najbolje za bratstvo između nacija (ovo je unutar-kolumbijski problem, samo jedna nacija), za ukidanje ili smanjenje stajaće vojske (niti je ukinuta, niti smanjena Vojska Kolumbije - a teroristi FARK-a nisu vojska i tek ćemo da vidimo koliko su ukinuti) i za održavanje i unapređenje mirovnih kongresa (drugačije od mirovnih konferencija - znači praktično održavanje foruma da se sprovede rešenje sporova u međunarodnim odnosima i spreči ratove - a unutar-kolumbijski problem u užem smislu, kako ga i treba posmatrati, nije predmet međunarodnih odnosa - jer bi onda svi problemi bili predmet međunarodnih odnosa, što je besmisleno).

Referendum u Kolumbiji

Mora se napisati da je prošle nedelje na referendum u Kolumbiji, o potvrdi sporazuma s teroristima, izašlo manje od 38% ljudi. Protiv dogovora s teroristima glasalo je 50,2% glasača, za dogovor njih 49,8%.

Da je sporazum bio dobar, odnosno pravedan, nema sumnje da bi razlika trebalo da bude bar 99:1 u korist istog, kao i da bi odziv birača bio veći. Ovako, ko zna koliko ljudi se, posle 50 godina krvoprolića, plašilo da izađe na birališta, a koliko razočaranih nije ni verovalo da će do mira doći.

Broj izašlih nije toliko bitan, koliko činjenica da ne bi smelo da se desi da iko normalan bude protiv mira - bez ozbira da li na birališta dođe 30 ili 100 odsto glasača. Priznaćete, i to dovoljno govori o kakvom mirovnom sporazumu je reč.

2024 © - Vesti online