Petak 07.10.2016.
09:01
Tanjug, Vestionline

Srećan rođendan, Putine!

Reuters
Smej se smej, uvek se smej!

Govoreći o samoj proslavi rođendana, portparol šefa države Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će predsednik Putin to učiniti u krugu rođaka i prijatelja.

Među poklonima koje je do sada dobijao od šefova država su retka književna izdanja, kopija Monomahove kape, tigar, pa čak i krokodil.

U čast ruskog lidera, predsednik Indonezije je uz gitaru otpevao "Happy Birthday to You", a kolege iz Japana i Kine su mu poklonili japansko piće sake i tortu.

U kolekciji poklona se nalaze i kopija kape Monomaha, koju su napravili ruski juveliri, i karta federalnih okruga napravljena od uralskog poludragog kamena jaspisa. 

Interesantan je i poklon predsednika Moldavije od kojeg je Putin, naime, dobio živog krokodila sa posvetom: "Krokodil - jedina životinja koja ne ide unazad", prenosi Sputnjik.

Za šezdeseti rođendan, Putin je od ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dobio na poklon knjigu Aleksandra Benua o Carskom selu iz 1910. godine. 

Među poklonima su i fudbalska lopta zlatne boje, koju su predsedniku dali fudbaleri CSKA u čast osvajanja Kupa UEFA u sezoni 2004/2005, i 11 od 30 tomova sabranih dela Aleksandra Solenjicina, poklon njegove udovice Natalije.

I za kraj, kralj Bahreina Hamad ben Isa el Halif je prošle godine predsedniku Putinu poklonio "Mač pobede", napravljen od čelika iz Damaska i plemenitih metala, koji je naručio za sebe lično.

Kada je reč o samim poklonima, najveći deo njih se tradicionalno čuva u predsedničkoj biblioteci, dok Putin samo neke poklone, dobijene od ličnih prijatelja, zadržava za sebe.

2024 © - Vesti online