Četvrtak 06.10.2016.
17:17
Vestionline

"Holanđani u Srebrenici štitili sebe"

Reuters
Holanđani odbacuju tužbu za Srebrenicu

- Niko nije ni pomislio da bi genocid mogao da se dogodi u Evropi 1995. godine - rekao je advokat holandske vlade Bert-Jan Houcagers u Apelacionom sudu u Hagu.

Houcagers je dodao da je "to bila situacija u kojoj su bosanski Srbi bili brojniji i holandski vojnici su samo mogli da upravljaju situacijom kako su najbolje mogli".

Holandski vojnici su "stavili svoju bezbednost iznad svega drugog", rekao je u četvrtak u sudu u Hagu Marko Gericen, advokat koji zastupa porodice žrtava.

- Oni nisu postupili po instrukcijama UN da zaštite građane i uzvrate borbenim dejstvima - istakao je Gericen.

Drugi advokat porodica žrtava, Simon van der Slejs, rekao je da su holandski vojnici "umesto toga svesno predali odrasle muškarce i dečake njihovim ubicama".

Godine 2014, sud u Holandiji je zaključio da su holandski vojnici u okviru mirovnih snaga UN odgovorni za smrt oko 300 bošnjačkih odraslih muškaraca i dečaka u julu 1995. godine, podseća francuska agencija.

Sud je tada saopštio da nije trebalo da mirovnjaci isteraju žrtve iz svoje baze UN u Potočarima kod Srebrenice nakon što su je zauzele snage bosanskih Srba, navodi AFP.

Porodice žrtava su tužile holandsku vladu, optuživši mirovnjake da nisu zaštitili oko 8.000 muškaraca i dečaka. Holandska vlada je odgovornost za "najgori masar u Evropi posle Drugog svetskog rata" prebacila na snage bosanskih Srba, zaključuje francuska agencija.

2024 © - Vesti online