Četvrtak 06.10.2016.
12:31
S. Kapetanović - Vestionline

Novi život na prvom mestu

twitter.com/CarolineAnning
Trudnoća i planiranje porođaja u kući je tema Svetskog kongresa koji će biti održan u Beogradu

Kongres će okupiti stručnjake iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, iz gotovo svih evropskih zemlja, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Japana, Koreje, iz našeg regiona, južne Amerike, Afrike… Za predsednika kongresa izabran je profesor dr Aleksandar Ljubić, jedan od najčuvenijih ginekologa na ovim prostorima.

- Velika čast je ukazana našoj zemlji činjenicom da ćemo biti domaćin Svetskog kongresa Perinatalne medicine, jer je to skup najvećeg formata iz ove oblasti, koji će okupiti eminentne stručnjake iz 40 zemalja sveta. Ovo je posebno priznanje za naše lekare i još jedna potvrda da pratimo svetske trendove u perinatalnoj medicini. Na kongresu će biti predstavljene brojne teme vezane za zdravlje žena, majki i dece, jedan deo će biti posvećen i savremenim izazovima, a biće predstavljena i grupa procedura i postupaka (SEGO) osmišljenjih u cilju poboljšanja opšteg i reproduktivnog zdravlja obnavljanjem funkcije jajnika na kojima radim poslednjih deset godina - izjavio je Ljubić za "Vestionline".
 
Profesor je naveo da će teme Kongresa biti i: najveći košmari ginekologa, sprečavanje komplikacija opasnih po život, sterilitet i reprodukcija, carski rez i uticaj na novorođenče, fetalne srčane mane i zašto se ne uočavaju na vreme. Biće razmatreno i da li je 3D ultrazvuk najbolji način za detekciju i procenu fetalne anomalije, pitanje blizanačke trudnoće, razvoja novorođenih beba u rizičnim trudnoćama. 

Posebna tema biće tumori i trudnoća, planiranje porođaja u kući, koje godine su granica za trudnoću i brojnim drugim specifičnim temama za regione odakle dolaze predavači, dodao je Ljubić.

Profesor Ljubić, koji je nedavno postao zamenik generalnog sekretara Svetske asocijacije za perinatalnu medicinu, dodao je da će događaj biti realizovan kroz plenarna predavanja, sesije pojedinih regiona, debate, radionice, žive prenose. U planu je i održavanje dana Srbije i dana regiona koji će biti posvećeni problemima reprodukcije i njenog značaja za sve ostale aktivnosti.

2024 © - Vesti online