Četvrtak 06.10.2016.
11:55
Vestionline

Izrael bez promene stava: Kosovo ne priznajemo iz principa

Tanjug
U Srbiji se oceća kao kod svoje kuće: Novoizabrana ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam

Ambasadorka je to rekla, za "Pink", u odgovoru na pitanje ima li pritisaka da Izrael prizna Kosovo.

- Vrlo jasno ću reći - mi ne priznajemo Kosovo i naš stav se nije promenio. To nije stvar pritiska. Naša odluka nije doneta iz oportunizma već iz principa, a princip je da ćemo odbiti bilo kakvo unilateralno priznanje - istakla je Fišer Kam, dodavši da je u ovoj situaciji reč o nacionalnom interesu Izraela.

Izraelska ambasadorka je ocenila da su, pored ekonomskih, politički odnosi između Srbije i Izraela veoma važni.

Trenutne odnose izmedju Srbije i Izraela ocenjuje kao odlične, a upitana kakav program ima u naredne četiri godine, navodi da treba ispitati koji je najveći potencijal koji može da se ostvari između dve zemlje i gde on leži.

- Najviše u trgovinskim odnosima, pre svega zbog dobrobiti naših zemalja, a ima i mnogo oblasti u ekonomiji gde možemo da pronađemo zajedničke interese, kao što su inovacije, haj-tek sistemi, energija, poljoprivreda - ističe ona.

Fišer Kam napominje da jedan od najvećih potencijala leži u turizmu, kao što su direktni letovi za Tel Aviv.

Novoimenovana ambasadorka namerava, kako najavljuje, i da unapredi posete visokih zvaničnika iz Srbije u Izrael i obratno, ali i razmenu mnogih drugih poseta, recimo kulturnih.

- Takođe, želimo da radimo na unapređenju dobrih odnosa i dobrobiti jevrejskog naroda u Srbiji i da vidimo kako se razvija taj trougao srpskog, izraelskog i jevrejskog naroda. Želimo da ti odnosi cvetaju i da posluže kao odnos između Srbije i Izraela - naglašava ona.

Srbiju, kaže, voli i ovde se oseća se kao da je u svojoj zemlji, a to je, objašnjava, zbog ovdašnjih ljudi.

- Srbija je prijateljska zemlja i bila sam zadivljena što su mi mnoga vrata otvorena - ističe Fišer Kam, izražavajući uverenje da bi i ambasador Srbije u Izraelu isto to rekao jer su, kaže, ta osećanja uzajamna.

2024 © - Vesti online