Četvrtak 06.10.2016.
10:27
Tanjug, Vestionline

Izgleda da je ključno da nam se vrate janičari

Tanjug
Da se mirimo i sarađujemo: Ivica Dačić

Dakle, bez obzira na više nego negativnu ulogu Turske u regionu u proteklih nekoliko godina, bar kad je u pitanju Srbija - sa Erdoganovim izjavama poput "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska", uz očit pokušaj širenja uticaja na Balkanu po pretežno verskoj, a ne ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj ili sportskoj osnovi - mi i dalje teramo po Vučićevom: "Naši dobri prijatelji ti i ti..."

- Konstruktivan prilaz i prijateljski odnosi između Turske i Srbije mogu da utiču veoma stabilizirajuće na ceo region i da utiču na smanjenje međusobnih tenzija i na okretanje ka zajedničkoj budućnosti - rekao je Dačić.

Kako je rekao šef srpske diplomatije, Srbija je pokazala Turskoj da joj je iskreni prijatelj za vreme neuspelog pokušaja puča u julu ove godine.

- Mi smo veoma jasno i decidirano još iste večeri kada je došlo do pokušaja državnog udara, 15. jula, iskazali naše protivljenje svakom pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti i pružili podršku demokratski izabranim vlastima Turske - istakao je Dačić.

Kako je dodao, Srbija neće biti poligon za bilo kakve organizacije koje će raditi protiv Turske ili već to rade.

- Srbija je opredeljena za mir, za stabilnost. Opredeljeni smo za traženje zajedničkih interesa u raznim oblastima, od politike, ekonomije, pa do kulture, obrazovanja, nauke, sporta... - naveo je šef srpske diplomatije, a u istom maniru je govorio i Čavušoglu.

Dačić je izjavio i da se očekuje poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, kao i poseta ministra Čavušoglua.

2024 © - Vesti online