Četvrtak 06.10.2016.
09:48
Vestionline, Tanjug

Turci ne žele da budu okupatori

Reuters
Turske snage u Iraku obučavaju borce za borbu protiv ID

To je rekao potpredsednik turske vlade Numan Kurtulmuš, istakavši da Turska ne namerava da postane okupaciona sila, javlja Rojters.

Turske snage se nalaze u kampu u Bašiki u Iraku, na zahtev predsednika iračkog Kurdistana Masuda Barzanija, kako bi obučavale lokalne snage, naveo je Kurtulmuš.

- Turska neće dozvoliti da to postane predmet rasprave - rekao je Kurtulmuš novinarima. 

Turske vlasti pozvale su ranije na razgovor ambasadora Iraka u Ankari u znak protesta zbog osude prisustva turske vojske kod Mosula u iračkom parlementu, dok su iračke vlasti pozvale na razgovor ambasadora Turske u Bagdadu protestujući zbog, kako navode, "provokativne izjave" turskog premijera o planiranoj operaciji u Mosulu s ciljem isterivanja ekstremista Islamske države. 

Istovremeno, u Ankari su vlasti pozvale iračkog ambasadora u Turskoj kako bi izrazile protest protiv rezolucije iračkog parlamenta kojom se osuđuje prisustvo turskih trupa u regionu Bašike, severoistočno od Mosula, gde turske snage obučavaju borce protiv Islamske države. 

Diplomatske tenzije rastu između Ankare i Bagdada nakon što je irački premijer Haider al-Abadi upozorio Tursku da rizikuje da izazove "regionalni rat" prisustvom svojih trupa na teritoriji Iraka, zaključuje britanska agencija.

2024 © - Vesti online