Četvrtak 06.10.2016.
09:38
Vestionline

SAD - Putin 4:1

Reuters
Da Ameri ne budu svetski "čuvari", dobrodošla Klinton Hilari; za američku aroganciju da padne rampa, dobrodošlica i za Donalda Trampa: Vladimir Putin čeka rivala s druge strane "bare"

Bilo kako bilo, Putin je iz Bele kuće ispratio Bila Klintona i Džordža V. Buša, uskoro će i Baraka Obamu, a da li će mu četvrti protivnik (to je ono što američki i ruski predsednici realno jesu, a ne neke diplomate koje šire mir u svetu) biti Hilari Klinton ili Donald Tramp, videćemo na novembarskim predsedničkim izborima u SAD.

U praskozorje tih izbora, svetski mediji se bave time šta će biti zadatak četvrtog Volođinog rivala, navodeći da je pred tom osobom izazov odvraćanja Kremlja koji je često spremniji od Bele kuće da preduzme rizik i projektuje moć, navodi danas Rojters, uz podsećanje da su dve zemlje sukobljene po pitanju Sirije, Ukrajine i sajber prostora.

Pojedini sadašnji i bivši američki zvaničnici tvrde da Bela kuća nije razumela Putinovu ogorčenost decenijom nakon kraha Sovjetskog Saveza, dok ruski predsednik smatra da je Zapad pretekao Rusiju kada je pala.

Povrh toga, zvaničnici upozoravaju da SAD nemaju mnogo uticaja na kurs demokratije u Rusiji, niti na njenu spremnost da upotrebi silu u Siriji, Ukrajini ili drugde kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Rezultat bi, kažu kritičari, moglo biti pogoršanje situacije u Siriji, dalja nestabilnost u Ukrajini i nemogućnost te zemlje da se približi EU, uz opasnost od pogoršanja stanja u oblastima kao što su kontrola naoružanja i neširenja nuklearnog oružja, koji su bili stubovi saradnje tokom hladnog rata.

- Za Putina i većinu ruskog rukovodstva, svet je igra sa nultom sumom - jedan igrač gubi u meri u kojoj drugi igrač dobija - rekao je Endrju Vajs iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Nema s Rusima ništa na brzinu

Što se tiče politike u stilu hladnog rata, kao što je upotreba ekonomskih sankcija da bi se oslabila ruska ekonomija ili, pak, raspoređivanje trupa NATO u baltičkim zemljama i Poljskoj kako bi se Rusija zastrašila, možda ona vremenom urodi plodom, zaključuje Rojters, navodeći reči neimenovanog američkog zvaničnika, koji kaže da "sa Rusima nema rešenja na brzinu".

        

2024 © - Vesti online