Četvrtak 06.10.2016.
03:13
Vestionline

“Vanzemaljska megastruktura” postaje sve misterioznija

pixabay.com
Naučnici ne mogu da dokuče šta se dešava sa Tebom (Foto: Ilustracija)

Najnovija analizirana zapažanja Nasinog teleskopa Kepler pokazuju da je zvezda KIC 8462852 i dalje misterija za naučnike.

- Stalna promena sjaja zvezde KIC 8462852 je prilično zapanjujuća - rekao je Ben Montet sa Instituta za tehnologiju u Pasadeni.

- Naša precizna merenja tokom četiri godine pokazuju da zvezda zaista sija slabijim sjajem - dodao je Montet.

- Ona kako godine prolaze polako bledi - dodao je on.

KIC 8462852 je dospela na naslovne strane u septembru prošle godine, kada je tim astronoma koje je predvodila Tabeta Bojađijan sa Jejl univerziteta objavio da je zvezda drastično izgubila sjaj u periodu od nekoliko prethodnih godina.

Ovo smanjenje sjaja je suviše značajno pa su naučnici počeli da sugerišu njegova alternativna obrazloženja.

Jedno od njih je i to da je možda neka planeta ili porodica kometa eksplodirala i tako izazvala pojavu velikog oblaka prašine koji blokira svetlost zvezde. Ili možda neki nepoznati objekat između zvezde i Zemlje uzrokuje njeno “zatamnjivanje”.

Smanjenje svetlosti se još povezuje i sa ogromnom strukturom energije koju stvara inteligentna civilizacija, međutim, većina naučnika odbacuje scenario “vanzemaljske megastrukture”.

- Veliki je izazov doći do pravog objašnjenja promena koje se dešavaju na zvezdi KIC 8462852, ali se nadamo da ćemo daljim posmatranjima rešiti misteriju Tebi zvezde - zaključio je Ben Montet.

2024 © - Vesti online