Četvrtak 06.10.2016.
05:30
Vestionline

Vlast zabranila ulazak u ovaj grad od sumraka do svitanja, jer je uklet

commons.wikimedia.org/ Arindambasu2
Verovanje da je grad uklet uzelo maha

Bangar je grad u Indiji koji je poznat po svojim istorijskim ruševinama. Ovaj veličanstveni drevni grad nalazi se u okrugu Alvar u saveznoj državi Radžastan. Iako divan, ovaj grad je napušten, jer važi za najukletije mesto u Indiji. Verovanje da je ovaj grad uklet je toliko uzelo maha, da su čak i vlasti zabranile da se u grad uđe od sumraka do svitanja! Naime, veruje se da, ko uđe u grad tokom noći, iz njega više nikad ne izađe.

Grad je utemeljen davne 1573. godine tokom vladavine Bagvant Dasa koji je izgradio Bangar za svog drugog sina. U gradu ima više hramova, palata i kapija, i pokriva veliko područje. Međutim, iako je na dobroj lokaciji i dobro utvrđen, grad je potpuno napušten od 1783. godine kada su o njemu počele kružiti mračne priče.

Prema jednoj legendi, grad je prokleo sveti čovek po imenu Baba Balnat koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali pod uslovom da ni jedna građevina ne baca senku na njegovo prebivalište. On je upozorio da će uništiti ceo grad ukoliko se to dogodi. Kada je potomak princa podigao palatu dovoljno visoku da baci senku na dom Balnata, on prokleo ceo grad. Mnogi veruju i da je taj sveti čovek sahranjen u Bangaru i da njegovo prokletstvo još deluje.

Postoji i legenda o princezi Ratnavati koja je odbila da se uda za jednog čarobnjaka. On je jednog dana video princezinu sobaricu na pijaci i prodao joj ulje na koje je bacio crnu magiju, ne bi li tako privukao princezu. To mu nije uspelo jer je princeza shvatila da je ulje začarano. Prema jednoj priči tada se čarobnjak toliko naljutio da je prokleo grad. Sledeće godine došlo je do bitke između Bangara i Ajabgarha, i u toj bici je princeza poginula. Legenda kaže da u gradu postoje duhovi, pa zato turisti ne smeju dolaziti po noći u grad, ali zato tokom dana sve vrvi od njih.

2024 © - Vesti online