Nedelja 13.06.2010.
16:04
Tanjug

Klinika za odvikavanje od sisanja palca



Kliniku je u Londonu otvorila grupa stomatologa, koja je lečila na stotine pacijenata sa problemima uzrokovanim sisanjem palca u detinjstvu.


Za mnoge je prizor malog deteta koje sisa palac slika apsolutne nevinosti.

Međutim, u klinici za odvikavanja od sisanja palca upozoravaju da ukoliko se oduži, ta navika može da izazove neželjene posledice po zube i vilicu deteta.


Većina dece prestane da sisa palac u uzrastu između tri i šest godina bez ikakvih posledica po njihove zube.


Oni koji, međutim, i dalje nastave da to rade u doba kada im izbijaju trajni zubi rizikuju iskrivljenje vilice i zuba, upozoravaju stomatolozi sa klinike Metamorfozis koji za odvikavanje nude razna pomagala, od metalnih umetaka koja se postavljaju u usta do plastičnih navlaka za palac koje se teško skidaju i koji umanjuju zadovoljstvo koje dete oseća prilikom sisanja palca.


Osnivač klinike Nil Kanihen kaže da je odlučio da otvori privatnu praksu nakon što je godinama lečio decu čije su vilice i zubi bili iskrivljeni zbog produženog sisanja palca.


"Problemi nastaju oko šeste godine, kada počinju da izbijaju trajni zubi. Naš prvi zadatak je da edukujemo roditelje i decu, a zatim zajedno odlučujemo o merama koje treba preduzeti", istakao je Kanihen.

2024 © - Vesti online