Sreda 05.10.2016.
12:26
Vestionline

Kina pred ekonomskom katastrofom?

pixabay
Preterali sa uzimanjem kredita...

Na to je upozorio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Ta institucija je, takođe, saopštila da kineski lideri moraju da pokrenu ključne reforme i istakla da "neodrživo visoki" ciljevi privrednog rasta zvaničnog Pekinga samo pogoršavaju probleme, prenosi agencija Frans pres. 

"Iako je Kina ostvarila napredak u naporima da preusmeri pokretače privrednog rasta, neuspeh u rešavanju strukturnih izazova bi mogao da uništi do sada urađen posao", poručuje MMF. 

U najnovijem ekonomskom izveštaju "Svetske ekonomske perspektive", MMF navodi da Kina nastavlja da ostvaruje napredak u realizaciji složenog zadatka preusmeravanja sopstvene ekonomije ka potrošnji i uslugama, kao i u omogućavanju veće uloge tržišnih snaga. 

"Ipak, zavisnost ekonomije od kredita raste opasnom brzinom", dodaje se u izveštaju. 

Kina bi, prema ocenama MMF-a, trebalo da obuzda rast kreditiranja i da smanji podršku "neodrživim" državnim preduzećima, prihvatajući "sporiji rast BDP-a". 

Ukupan dug Kine je krajem prošle godine porastao na 168,48 biliona juana (25.000 milijardi dolara), što je jednako 249 odsto nacionalnog BDP-a, prema podacima Kineske akademije za socijalne nauke. MMF predviđa rast BDP-a Kine od 6,6 odsto u tekućoj godini, i potom njegovo usporavanje na 6,2 odsto u 2017. godini.

2024 © - Vesti online