Sreda 05.10.2016.
08:25
Vestionline

"Vučićeva Vlada nastavljač vrednosti 5. oktobra"

Tanjug
Ljajić već 16 godina ministar nečega

Ljajić je u intervjuu za "Politiku" rekao da je najveća vrednost petooktobarskih promena to što je jedan nedemokratski režim srušen bez prolivanja krvi i većih društvenih posledica.

- Drugi doprinos je činjenica da smo vraćeni u međunarodnu zajednicu. Svi zaboravljaju da je zemlja bila izbačena iz UN, proskribovana, izlolovana...Treća dobit je što su započete reforme, a Srbija krenula u evrointegracije i ekonomski oporavak - smatra Ljajić.

Negativna strana je, kako navodi, to što su pomenute reforme zaustavljene, a ključna stvar oko tog zastoja jesu sukobi među glavnim političkim akterima, "pre svega DS i DSS, to jest Zoranom Ðinđićem i Vojislavom Koštunicom".

- Mislim da današnja vlada nastavlja sa realizovanjem ključnih ciljeva i prednosti koje tada nisu ostvarene, a proklamovane su pre 16 godina. To se ni do danas nije ispunilo. Na prvom mestu je put ka EU. Posle 5. oktobra slušali smo obećanja da ćemo vrlo brzo ući u tu zajednicu i da je reč o roku od svega nekoliko godina. A druga stavka koja se sada ostvaruje jesu sprovođenje teških, dugo odlaganih reformi - kaže ministar.

Ljajić je još ocenio da "ćemo bar još narednih nekoliko godina ispaštati zbog politike vođene 1990-ih godina".

2024 © - Vesti online