Utorak 04.10.2016.
19:39
Srna

"Zapad i BiH u stalnoj ofanzivi na Srpsku, ali se ona referendumom odbranila"

Tanjug
Na referendumu Srpska odbranila svoju suverenost

Prema njihovim prognozama, dalji razvoj odnosa između Srpske i Federacije BiH (FBiH) zavisiće od interesa spoljnopolitičkih igrača.

Ruski eksperti za "EADejli" navode da se razilaze pozicije Evropske unije i SAD zajedno sa delom islamskog sveta, prenosi portal "Poligraf".

Istorijski značaj z RS

Urednik portala Fond strateške kulture Ana Filimonova kaže da referendum ima istorijski i životni značaj za Republiku Srpsku, da je stavio tačku na antisrpska stremljenja, koja se ogledaju u političkim i kvazi-pravnim napadima, s ciljem otimanja nadležnosti koje Srpskoj pripadaju prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Možemo da konstatujemo da rat nije završen 1995. godine i da je Dejtonski mirovni sporazum više imao karakter primirja, zato što je rat protiv Republike Srpske bio nastavljen, samo drugim sredstvima. Međunarodni predstavnici zajedno sa Sarajevom sve vreme su Republici Srpskoj uzimali i oduzimali ono za šta su se izborili tokom rata. U suštini, vodili su rat protiv njene suverenosti - smatra Filimonova.

Ona ističe da se Republika Srpska, na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom, čvrsto drži kursa koji omogućava zaštitu suvereniteta, legitimnosti, ali da takva nezavisna politika nailazi na protivljenje zapada i njegovih pristalica u BiH.

- Zapadni predstavnici, Ustavni sud BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, sve te institucije na svakom koraku podrivaju i narušavaju Dejtonski sporazum, u stalnoj ofanzivi na Republiku Srpsku. Moraju se krajnje ozbiljno preispitati brojne odluke tih kvazi-pravosudnih organa, s obzirom na to da imaju izrazito negativan karakter, usmeren protiv suverenosti Republike Srpske - navodi Filimonova.

Arapizacija BiH

Ona smatra da FBiH faktički živi od sredstava koja dolaze iz inostranstva, da korupcija dostiže ekstremne visine, te da su organi bezbednosti i kompletan državni aparat pretvoreni u džepne marionete bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i njegove partije (SDA).

- U suštini, reč je o autoritarnom režimu koji je svoj deo BiH doveo do ruba provalije, koji je BiH stavio u službu trećerazrednih zapadnih diplomata i dozvolio da zemljom gazduje svako kome to nijemrsko, od Vašingtona do arapskih zemalja. Arapi ovde uporno kupuju nekretnine i zemljište. Već se može govoriti o arapizaciji BiH - rekla je Filimonova.

Ona je navela da je Izetbegović dozvolio da u BiH divljaju vehabije i napomenula da je oko 30 odlično naoružanih i organizovanih vehabijskih uporišta raspoređeno duž administrativne granice sa Republikom Srpskom.

Filimonova pretpostavlja da će, posle održavanja referenduma, započeti dugotrajna antisrpska informativna kampanja, koju će pratiti čitav niz provokacija.

Srbi branili svoju državnost

Viši naučni saradnik u Institutu za slovenske studije pri Ruskoj akademiji nauka Petar Iskenderov smatra da nedavno održani referendum odražava stremljenje rukovodstva Srba u BiH da brane svoju državnost u za njih nepovoljnim uslovima.

- Paradoksalno je da danas upravo Srbi u BiH istupaju kao glavni pobornici Dejtonskog mirovnog sporazuma i dejtonskog procesa, odnosno, Srbi insistiraju na očuvanju Republike Srpske s onim ovlašćenjima i atributima državnosti koji su bili propisani tim sporazumom. Istovremeno, bošnjačke vlasti, Sarajevo, EU i SAD sprovode kurs faktičkog demontiranja dejtonske BiH i stvaranje na teritoriji BiH unitarne države nauštrb interesa Srba - navodi Iskenderov.

On je istakao da bosanski muslimani instistiraju na unitarnoj BiH, te da će se sa njima solidarisati i Hrvati jer oni shvataju da Brisel neće BiH dati pristanak za ulazak u EU u njenom sadašnjem obliku.

- Teško je govoriti da će situacija eskalirati do nekog oružanog sukoba ili nekih akcija bezbednosnih snaga. Ali, sasvim je jasno da će bosanski muslimani nastaviti da apeluju na EU i zapadnu zajednicu u celini, tražeći demontažu Republike Srpske, insistirajući da se Banjaluci oduzmu te državotovorne nadležnosti koje su propisane Dejtonskim mirovnim sprorazumom - rekao je Iskenderov.

2024 © - Vesti online