Utorak 04.10.2016.
22:49
Vestionline, Blic.rs

Ismevao Erdogana i srećom prošao bez kazne

Reuters
Komičar je turskog predsednika nazvao kukavicom, pedofilom i zoofilom, ali nije osuđen

- Rezultati istrage su pokazali da nema dokaza da je izvršeno krivično delo. Karikatura ili satira ne predstavljaju uvredu ako se isticanjem ljudskih slabosti ta osoba ne izlaže teškom poniženju" - navodi se u saopštenju tužilaštva u Majncu.

Tužilaštvo je ocenilo da u spornoj satiri nema elemenata "ozbiljnog napada" na turskog predsednika.

Nemačka kancelarka Angela Merkel odobrila je u aprilu pokretanje postupka protiv Bomermana zbog vređanja zvaničnika strane države, za šta je nemačkim zakonom propisana kazna i do tri godine zatvora.

Bomerman je optužen da je 31. marta napisao pesmu u kojoj Erdogana naziva i koju je zatim pročitao na nemačkoj televiziji ZDF, što je izazvalo tenzije u odnosima Nemačke i Turske.

Tenzije su usledile u trenutku kada je Ankara postala ključni partner EU u suzbijanju priliva migranata, na osnovu sporazuma kojim je predviđeno vraćanje tražilaca azila u Tursku, čiji je glavni inicijator bila nemačka kancelarka.

Pojedini nemački mediji su odluku Merkelove da pokrene postupak protiv Bomermana ocenili tada kao pokušaj da se dodvori Turskoj uprkos Erdoganovoj autoritarnoj vladavini.

Nemački sud će početkom novembra odlučivati o Erdoganovom zahtevu da se zabrani ponovno emitovanje sporne pesme.

Odnosi Berlina i Ankare pogoršani su i zbog toga što je nemački Bundestag izglasao rezoluciju o priznavanju genocida Otomanskog carstva nad Jermenima 1915. godine, nakon čega su turske vlasti sprečile posetu nemačkih poslanika vojnoj bazi Indžirlik.

2024 © - Vesti online