Ponedeljak 03.10.2016.
21:40
Tanjug

"Nemačka je na strani Srbije"

Tanjug
Prijem u ambasadi: Aksel Ditman sa Majom Gojković i Zoranom Mihajlović

Ditman je ocenio da je Srbija ove godine na putu ka EU načinila značajan korak u otvaranju "centralnih poglavlja za vladavinu prava" i poručio da je Nemačka podržava u sprovođenju daljih reformi.

Ambasador je na prijemu ukazao da Srbija i Nemačka naročito neguju partnersku saradnju u ostvarivanju strateškog cilja, odnosno pristupanja Srbije EU.

Ditman je istakao da sama činjenica da su, između ostalih, na prijemu prisutni specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i 18 nemačkih poslanika, pokazuje jako interesovanje Nemačke za napredak Srbije na putu ka Uniji.

- Srbija je na putu ka EU i Nemačka je na strani Srbije - poručio je nemački ambasador.

Ditman je ukazao da dve zemlje blisko sarađuju i po drugim pitanjima, uključujući migrantsku krizu koja, kako je rekao, predstavlja veliki izazov za sve u Uniji.

- Vlada Srbije i njen narod pokazali su da žele da budu deo evropskog rešenja - rekao je Ditman.

Kao još jedan primer dobre saradnje između dve zemlje, on je naveo privredu, istakavši da se nemačke kompanije veoma angažuju u Srbiji na uvođenju stručnog obrazovanja. Kako je dodao, Srbija i Nemačka ostvaruju i brojne međuljudske kontakte i susrete, kao i unutar OEBS-a.

Prijemu u rezidenciji nemačkog ambasadora prisustvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar sporta Vanja Udovičić, ministar odbrane Zoran Đorđević.

Prisutni su bili i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, predsednik DS Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ambasadori Hrvatske, Rusije, Ukrajine, Belgije, Finske i drugi predstavnici diplomatskog kora, javnog života i verskih zajednica.

Prijem je počeo intoniranjem himni dve zemlje.

2024 © - Vesti online