Ponedeljak 03.10.2016.
14:59
Vestionline

Ratni zločinac pobedio na izborima u Bosni!

Facebook/cazin.net
Fikret Abdić iz mlađih dana sa Radovanom Karadžićem i Slobodanom Miloševićem

Kao kandidat Laburističke stranke BiH, Abdić je više nego ubedljivo porazio svoje konkurente, Asmira Ćufurovića iz SDA, Admila Mulalića (DNZ), i Adu Pajazetovića iz pokreta Pokrenimo Kladušu i sa 77 godina biće najstariji načelnik jedne opštine u BiH.

Tvorac Agrokomerca, privrednog čuda Cazinske Krajine, bez problema je menjao političke prijatelje, osuđivan je najpre zbog izdavanja menica bez pokrića, a zatim i kao ratni zločinac, umesto 15 godina zatvora odslužio je 10, posle čega je u martu 2012. pušten na slobodu iz zatvora u Puli posle dve trećine kazne, odnosno 10 godina i devet meseci. 

Vratio se u svoju Veliku Kladušu, gde je i dalje beskrajno osporavan, ljudi ga i danas ili mrze ili su mu bespogovorno odani. Među Bošnjacima, naime, i dalje ima status izdajnika, ali ga pristalice, uprkos osudi za ratni zločin, podržavaju delujući, između ostalog, u političkom smislu u okviru stranke Demokratska narodna zajednica. 

Postupak protiv njega pokrenut je pred Županijskim sudom u Karlovcu, koji će ga jula 2002. osuditi na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenja tzv. autonomne pokrajine zapadna Bosna. 

U presudi je kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane proglašen odgovornim za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika te samozvane pokrajine. Vrhovni sud Hrvatske nešto kasnije delom je uvažio njegovu žalbu i kazna mu je smanjena na 15 godina. 

Posle izlaska iz zatvora nastavlja politički angažman, a svojevremeno je o svom političkom programu rekao: "Ne zagovaram nikakvu opciju, nemam nikakvu ideju i pristajem na sve".

2024 © - Vesti online