Nedelja 02.10.2016.
21:56
Vestionline

Prebrojano 95% glasova: Referendum u Mađarskoj nije uspeo!

Tanjug
Mađari rekli svoje

Vladajuća stranka Fides smatra da joj rezultat daje mandat da se bori protiv migrantskih kvota, a portparol vlade Zoltan Kovač izjavio je da vlada i parlament imaju dužnost da preduzmu akcije na osnovu rezultata referenduma, budući da su građani jasno stavili do znanja šta misle.

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača. 

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe više od 50 odsto građana. 

- Politika mržnje mađarskog premijera Orbana je propala - ocenili su u nedelju uveče zvaničnici opozicione mađarske partije Dijalog za Mađarsku (PM), pred pristalicama koji su se okupili ispred zgrade parlamenta, javlja MTI.

- Nehumana i bezosećajna vlada Viktora Orbana će pasti - smatra Timea Sabo iz rukovodstva te stranke, pozivajući se na relativno nizak odziv glasača na referendumu o migrantskim kvotama EU.

2024 © - Vesti online