Ponedeljak 03.10.2016.
06:00
Z. Marjanović - Vesti

Azijska mušica tamani zasade

Z. Marjanović
Mehaničko uništavanje: Klopka za azijsku mušicu

- Zapravo, najugroženije je voće sa tankom pokožicom. Mušica napada tako što ženke polažu jaja kroz tanku pokožicu ploda, nakon čega se veoma brzo izležu larve koje delimično ili potpuno uništavaju plodove jer su tako oštećeni podložni truljenju - objašnjava Svetlana Stanković.

Kako u Srbiji nema registrovanih preparata protiv azijske mušice, stručnjaci preporučuju da se uzgajivači voća protiv ove štetočine koja postaje sve opasnija bore postavljanjem lovnih klopki napravljenih od plastičnih flaša sa izrezanim prorezima u koje se stavlja vino pomešano sa jabukovim sirćetom i nekoliko kapi deterdženta za sudove. Takođe, preporučuje se mehaničko uklanjanje oštećenih plodova i uništavanje divlje kupine i zove koja je veoma pogodna za razmnožavanje azijske mušice koja je veoma invazivna vrsta.

Proizvođači voća u Srbiji su se iznenada našli pred velikim problemom, ali potencijalno i velikim gubicima u svojim zasadima voća. Kažu da poštuju preporuke stručnjaka o postavljanju lovnih klopki, ali to nije dovoljno, te se nadaju da će Ministarstvo za poljoprivredu reagovati i da će pronaći odgovarajući preparat kojim se sprečava širenje azijske mušice.

2024 © - Vesti online