Ponedeljak 03.10.2016.
04:00
B. Đokić - Vesti

Gazio stazama slavnih predaka

Lična arhiva
Učesnici marša: Na kapiji slobode

Ovaj marš izdržljivosti je organizovan u čast 100 godina od bitke na Kajmakčalanu i povratka srpske vojske u zemlju kroz Kapiju slobode.

 

Lična arhiva

Za pamćenje

- Nikada neću zaboraviti marš u slavu naših junaka. Važno je da smo na vreme stigli i prisustvovali centralnoj proslavi - kaže Ivanović.

- Kao elitni policajac i planinar, Slaviša je sa još devet članova ekipe krenuo na put dug 140 kilometara, kako bi na taj način nas u otadžbini i pogotovo mlade podsetio na herojski poduhvat srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Oni su tri dana putovali kroz Grčku i Makedoniju kako bi na vreme stigli na Kajmakčalan, na centralnu proslavu godišnjice bitke, gde je Slaviša razvio zastavu Srbije, Žandarmerije i Policijskog sindikata Srbije - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

- Napor nije bio bitan, koliko je bilo važno da stignemo na vrh, na obeležavanje 100 godina bitke. Hodali smo po više od 12 sati dnevno, spavali u šatorima na 2.000 metara nadmorske visine, noseći sa nama zastavu čuvenog Gvozdenog puka. Moram reći da su nam Grci koje smo sretali aplaudirali i davali podršku, a jedna grčka porodica koja je čula zašto i gde idemo, odmah nas je pozvala na doručak i okrepljenje. Ovo je mala stvar da bismo podsetili mlade šta znači braniti čast Srbije u najtežim trenucima - kaže Slaviša Ivanović.

Reprezentativni Policijski sindikat Srbije je pohvalio istrajnost i požrtvovanost svog člana Slaviše Ivanovića.

2024 © - Vesti online